Yaklaşık 10 ay önceydi ilk süt dişimizin sallanması, alt ön iki dişimiz sırayla dişimiz sallanmış sonra düşmüş ve arkasından yenileri gelmişti. Sallanmaya başladığımız dönemde okuduğumuz Küçük Prenses- Dişimi İstiyorum kitabı epey etkilemişti bizi, bu yazımızı okuyun kitaptaki hikayenin nasıl gerçeğe döndüğüne biz bile şaşırmıştık 🙂
Son 1 ay içerisinde de üstteki iki ön dişimiz düştü sırayla, bu kez kaybolmadılar çok şükür, okuldan peçeteyle eve geldi her ikisi de. Yenilerinin de uçları göründü, heyecanla bekliyoruz çıkmalarını. Ön üst dişlerin düşmesi görüntü ve konuşmayı daha bir etkiliyor sanki. Bazı sesleri zor çıkardığından konuşması değişti. Herşeye rağmen süt diş lerinin dökülmesi özellikle de bunun okulda olması, revire gitmesi, yeni dişlerin geliyor olması , tüm bu akış çok mutlu ediyor bizim kızı, büyüme belirtileri ne de olsa:)
Artık dişlerine daha dikkatli bakması gereken yeni bir döneme başlıyoruz kızımla.
Süt dişleri nedir, ne zaman dökülür diye araştırdığımda bulduğum bir kaç noktayı sizinle de paylaşmak istedim. Kaynaklarım; 1 ve 2.
—Hangi diş ne zaman çıkar?
İlk diş yaklaşık altı aylıkken çıkar. Akıl dişleri de 18-20 yaşında… Demek ki diş çıkarma süreci, insanın 20 yılını alır. Ama hangi diş kaç yaşında çıkar? Bunu özetleyen bir tablo hazırlanmış ve aşağıda verilmiştir. Tablodaki yaşların yaklaşık rakamlar olduğunu; 1-1,5 yıl önce veya sonra sürmesi gereken dişin vakitsiz sürebileceğini, bazen de gecikmeler olabileceğini belirtmeliyiz.
DİŞLERİN SÜRME TABLOSU
SÜT DİŞLERİ SÜRME DÜŞME KALICI DİŞLER SÜRME I II
III
IV
V
Orta kesiciler Yan kesiciler
Kaninler
1.süt azıları
2.süt azıları
6-12 ay 6-12 ay
18-24 ay
12-18 ay
24-30 ay
7 yaş 8 yaş
10 yaş
9 yaş
11 yaş
1 Orta kesiciler 2 Yan kesiciler
3 Kaninler
4 1. Küçük azılar
5 2. Küçük azılar
6 1. Büyük azılar
7 2. Büyük azılar
8 3. Büyük azılar
7 yaş 8 yaş
10 yaş
9 yaş
11 yaş
6 yaş
12 yaş
18 yaşından sonra
—Tabloda her nekadar 7 ya dese de bizde de tecrübe edildiği üzere, çocuk 5 -6 yaşlara geldiğinde daimi dişler sürmeye başlar ve süt dişleri yerlerini alttan gelen daimi dişlere bırakır.
—Genel olarak kızlarda erkeklere göre dişler daha erken sürer. Süt dişlerinin erken sürme nedenleri Süt dişlerinin normal zamanından farklı zamanlarda sürmelerine rastlanabilmektedir. Genel olarak erken sürmeler gecikmelere göre daha az rastlanan bir durumdur. Dişlerdeki erken ya da geç diş sürmesinin en önemli nedeni irsiyettir. Ayrıca hipofiz ve tiroid bezlerinden salınan hormonların fazla salgılanmasında dişler erken sürer.
Blogger 📝
Cocuklacocuk dedi ki:
Disal, Çok teşekkürler, dişleri saklamanız yeğeniniz için hoş bir sürpriz olmuş.
Enerji ve Huzur, hepimize gerekli bu bilgiler daha fazlası kaynaklarda elbette.
Lale Abla’cım, yaklaşık 4 yıl daha aynı dişlerle ısırmaya devam edecek Cancan 🙂
lale dedi ki:
o kadar uzak geliyor ki şimdi bunlar bana, çok geçti üstünden ama Cancan’la yeniden başlayacağız sanırım:)) Şimdi bizi ısırmak için kullandığı dişler düşecek değil mi:))
Sevgimle
ENERJİ VE HUZUR dedi ki:
Bu bilgiler çok iyi geldi.Merak ediyordum hep.Çok teşekkürler:)Yeni döneminiz sağlıklı olsun.Sevgiler:)
disal dedi ki:
maşallah…:))insanoğlu doğumdan ölene kadar dişinden çekiyo kısaca:))))))yeni çıkanlar acı veriyo ,doktordan korkuluyo ….:)))kızına ve sana sağlıklı dişler diliyorum:))))))eh gözünüz aydın:))))))
…….
ben asyanın ilk bikaç dişlerini saklamıştım….sonra yeğenimin bigün dişi çıkmış çıkar çıkmaz elinden düşürmüş.ağlıyordu,arıyordu heryeri..dişim kayboldu diye…..bende cüzdanımda asyanın bi dişi vardı..çaktırmadan yerden bulmuş gibi yapıp yeğenime verdim al bak burdaymış diye….nasıl sevinmişti dişimi bulduk diye:)))))))))