
Geçtiğimiz hafta bir proje üzerinde çalışan oğluma yardımcı oldum, bugün de ödevini teslim etti ve notunu aldı. 7. sınıf fen ve teknoloji dersi proje ödevi konusu basit makineler den bir maket hazırlamaktı. Sınıf arkadaşlarının bir çoğu mancınık, kaldıraç , el arabası ve palanga gibi düzenekler hazırlamışlar. Oğuz Kaan’ın kendi tasarladığı proje ise bir eğik düzlem çalışması oldu. Tam olarak yapmak istediği çalışma kendi kelimeleriyle şöyleydi; eğik düzlemde açının değişmesinin yer çekimine etkisi.
Bunun için kırtasiyeden aldığımız iki adet suntayı seffaf kapaklı mavi dosyanın iki yüzüne yapıştırdık. Böylece dosyayı menteşe gibi kullanarak iki yüzünü de hareket edebilir bir şekilde birbirine bağlamış olduk. Daha sonra her iki tarafı da yeşil kartonla kapladık. (Üst soldaki görselde iki yeşil plakanın arasından lacivert dosya görülüyor )bunu bir büyük suntanın üstüne yerleştirdik. Altta kalan parçayı kısa çivilerle sabitledik. Üstteki parçayı da 90 dereceden daha fazla öne eğilmesin diye L şeklindeki metal parçaları takoz gibi yerleştirdik.
Hareketli olan parçanın yanına bir ayakkabı kutusu kapağı yapıştırdık. Bu parçanın üzerine 15-30-45-60-75 ve 90 dereceleri işarletleyip çizdiğimiz kağıdı yapıştrdık. Açısı arttıkça yerçekiminin etkisiyle daha çok aşağı sarkabilecek şekilde bir lastiğin ucuna ağırlık bağladık. Bunu da çiviyle plakanın üstüne astık. Aynı yerden bir de ip bağladık ki bu ipi plakayı hareket ettirebilmek için kullanabilsin.
Düzlem 0 derecede yatık halde iken hiç sarkmıyorken, 60 derece açıyla eğik olduğunda, ağırlık, 4 cm, 90 derece eğik olduğunda ise, 6 cm e kadar sarkıyor. Benzer bir proje yapmak isteyen öğrencilerimize yardımcı olabilmişizdir umarız.