Kısa Sofya gezimizden, Azize Sofya Kilisesi, Sofya şehrine adını veren kilise.
İstanbul’daki Ayasofya’nın çağdaşı, 527-565 yılları arasında Bizans İmparatoru Justiniaus tarafından yaptırılıyor. Hagia Sophia, AyaSofya; “Kutsal Bilgelik” anlamına gelmektedir.
Antik Roma Serdica kenti Nekropolinin üzerinde bulunan kilisesin altındaki kalıntılar için bir yeraltı müzesi var ve ücretli olarak gezilebiliyor. Yeraltı Müzesinde 2. yy dan itibaren değişik dönemlerin kalıntılarını görmek ilginç idi. Lahitlerin ve duvarlara kazınmış haçların yanı sıra arkeolojik kazılarda ortaya çıkan mozaikler görülmeye değerdi. 325 yılında İznik’te toplanan Ekümenik konsilinin ardından 343 yılında Serdica’da Doğu ve Batı roma Kiliselerini bir araya getirmek, aradaki sorunları çözmek için bir konsil planlanıyor. Ancak Serdica da planlanan konsil amacına ulaşamıyor, doğu ve batı kiliselerini bir araya getiremiyor. Müze içerisinde ekranlarda İznik Konsili’ne çok fazla yer veriliyordu. ( İznik’teki Ayasofya’da ise bu önemli konsilin adı bile geçmiyor. Evet şu an cami olarak kullanımda ama bence turizm potansiyeli çok yüksek bir kültürel miras, hak ettiği değeri görmüyor bence.)
St. Sofya Kilisesi 14. yy. şehre adını veriyor.
16. yy. da Sofya Osmanlı egemenliğine girince kilise camiye çevrilip minare eklenmiş. Ancak 19. yy da yaşanan depremlerde ağır hasar almış ve terk edilmiş.
1900 den sonra restorasyon çalışmaları yapılıyor.
Yeraltı Müzesi’ni gezdikten sonra kiliseye çıktığımda bir cenaze töreninin hazırlıkları ve taziye gelen yakınları arasında kendimi bulunca doğal olarak dışarı çıktım.
Blogger 📝