Çocuklarda Harçlık ve Teb JR

İremler bu yıl  3. sınıf olarak haftanın 2 günü kantinden alışveriş yapabiliyorlar, kantin günleri için harcamalarına bir limit belirledik tüm veliler olarak. Bir de hafta ortası gittiği piyano kursu var. Bizi beklerken  kantininde ödev yapıp bir şeyler atıştırdığı.  Dolayısı ile  bu yıl  harçlık işini bir düzene koyup haftalık harçlığa geçtik.

Kontrollü harçlığın  çocukları pozitif yönde etkileyeceği, disiplin ve özgüvenine olumlu katkısı olacağından bahsediyor uzmanlar.

Özlem Denizmen Para  Durumu adlı blogunda çocuklara harçlık verilmesi ile ilgili çok önemli ipuçları vermiş.

 Harçlık parmak izi gibidir. 7 yaşında haftalık olarak verilmeye başlanabilir. 13 yaşından itibaren ise aylığa dönülmeli. Harçlığı verirken o para ile hangi ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği konusunda net olun ve harçlığı asla ceza yöntemi olarak kullanmayın. Aldığınız herşeyin bir bedeli olduğunu gösterin. Örneğin, çocuklarınız market alışverişinde neye ne kadar para ödediğinizi bilsin. Bir oyuncak istediğinde ya da maça / sinemaya götürüyorsanız, bilet fiyatını söyleyin, bedava sanmasın. Ekonomik sıkıntılar yaşıyorsanız, anlatmasanız bile çocuk sizdeki huzursuzluğu sezecektir. Onu endişelendirmeden konuyu anlatın.

Bunların yanında, harcamalarını organize edip belli bir miktarını da biriktirebilmesini   öğrenmesini hedefliyoruz. E-mailime gelen  tanıtımla haberdar olduğum TEB JR da , çocukların  doğru para yönetimi konusunda kurulmuş bir site.  Çocukların paraları tanıyıp, “bakkal amca” alışveriş yapıp, birikim  yapabilmelerini oyunlarla öğretmeye çalışıyor. Birikim için 2 kumbara ile işe başlıyor , alınan harçlık 2 ye böülnüp paranın yarısını büyük şeyler  /hedefler ve küçük hedefler olarak 2 şekilde  saklanıyor.   Sitedeki oyunlar çocukların ilgisini çekecek  cinsten.

Benim sadece itiraz ettiğim kısım , çocuklara günlük ev işlerinden para kazanmaya yönlendirmeleri oldu. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum zira  çocuklarımıza para sorumluluğu kadar  ekip çalışması  , evde görev dağılımı gibi yetkinlikleri de edindirmeliyiz. Çocuklarımıza tasarrufu öğretme konusunda bilgisayar oyunlarından çok en büyük örneğin bizler olacağını da unutmayalım lütfen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. canım güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler..benim büyük kızım 12 yaşında..bizde haftalık veriyoruz….bir kaç yıldır haftalık veririz …birde ben bakayım şu oyuna nasılmış:)))

  2. Kesinlikle…Hem bu alışkanlık sayesiyle çocuklar paranın kolay kazanılmadığını anlarlar ve kendi paralarını kendileri biriktirirler…Ama benim kızım alışveriş yapma gibi konularda çok çekingen nedense:( Bu fobisi yüzünden ne okulun kantininden ne de başka bir yerden bir şey alamıyor…Böyle alışverişlerini hep karşılıyorum.İnsanlarla konuşurken bile arkama saklanıyor:(Ama bu huyu ileride ona zarar verebilir…Bir uzmanla görüşmeyi düşünüyorum…

  3. harçlık meselesi aslında önemli
    çocuk parayı bilmeli ama abartmamak lazım
    sizin yöntem güzelmiş
    sevgiler

ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

Blogger 📝 

Kategoriler

Copyright @ cocuklacocuk.com