Çocuğunuzun Başarılı Olmasını İstiyorsanız Daha Fazla Oynamalarına İzin Verin

Biz evebeynlerin çocuklarımıza bırakabileceği en iyi mirasın onları iyi yetiştirmek olduğunu düşünüyoruz. Çocukluklarında onları doğru yönlendirmek, doğru ortamlarda bulundurmak, bilinçli olarak oynamasını ve arkadaş edinmesini sağlamak gibi şeyler. Ve tabi bunu yaparken onları baskılamamak ve özgür olduklarını hissetmelerini sağlamak… Yani çocuk yetiştirmek,  asla sadece onun yemeğini yedirmek ve bakımını yaptırmaktan ibaret değil. Son okuduğum Bahar Eriş’in kitabında da vurgulanan bu idi.

Bu konuda edindiğimiz bilgileri paylaşmayı seviyoruz. Önemli olduğunu düşündüğümüz yeni bir araştırmaya göre;

Çocuklarımıza zeka geliştirici oyuncaklar diye aldığımız ürünlerle onları bütün gün evin içine hapsetmek her ne kadar doğru değilse, onları bu zeka oyuncaklarından mahrum bırakarak sadece dışarda oynamalarını sağlamak da bir o kadar tehlikeli. Ünlü zeka geliştiren oyuncaklar üreten şirketlerden biri olan Lego’nun CEO’su “Çocukların daha fazla oynamasını sağlamak, onları işyerleri ve toplumla ilgili donatacaktır” sözüyle, daha fazla oyun oynamanın onların gelecekte daha başarılı işler yapabileceklerini gözler önüne seriyor.

Yani çocukları çok oynadığı için engellemekten ziyade, onları bu noktada özgür bırakmak onları gelecekte daha yaratıcı mesleklere yöneltebilir. Zaten yapılan araştırmalar da bunları kanıtlamış.

Araştırmacılar birkaç oyun kategorisi üzerinde araştırmalar yapmış ve her bir oyun türünün gelecekte onlara ne kadar faydalı olacağını belirtmiş. İşte onlardan bazıları:

Yaratıcı oyunlar olarak belirtilen; çizim, dans veya su ile oynamak gibi oyunlar; çocukların duygularını ifade etmesine, iletişim kurmasına ve gerçeklikle deney yapmasına izin veren yaratıcılığın temellerini atıyormuş.

Bloklar veya kartonlarla birşeyler inşa etmek onların motor becerilerini geliştiriyor. Örneğin kumda oynayan bir çocuk kumdan kalelerin yıkılma ihtimaline karşın yaptığı her bir hamleyi “bütün kaleyi yıkmadan onları nasıl yerleştirebilirim” duygusuyla yapıyormuş. Bu da onların problem çözme eve muhakeme kabiliyetlerini artırıyormuş.

Kovalamaca, saklambaç, atlamalı oyunlar ve hatta güreş de onların motor becerilerini geliştiren oyunlardan biri olarak gösteriliyor. Çünkü bu oyunlar sırasında emekleme, koşma ya da yürüme gibi farklı opsiyonların hangilerini kullanması gerektiğini anlık olarak düşünmek ve beyin egzersizi yapmak zorunda kalıyorlar.

Bebek giydirme, evcilik oynama, kukla oynatma ve hikaye anlatma gibi duygusal oyunlar ve benzer zeka geliştirici oyuncaklar ise ise onların empati, işbirliği, duygusallığı kontrol etme gibi önemli ilişki becerilerini kontrol altına almalarına yarıyor.

Bu bilgiler  ışığında çocuklarımıza bu tür oyunları oynamaları onların gelecekte  daha iyi ilişkiler kurabilmelerine ve  yaptıkları işlerde daha başarılı olabilmelerini sağlayacaktır.

 

Photo by Scott Webb on Unsplash

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

    Blogger 📝 

    Kategoriler

    Copyright @ cocuklacocuk.com