Cumartesi çocuklar ve yeğenimle birlikte Atölye Maslak’ta sanat, tasarım ve 3D printing teknolojisinin tanıtıldığı ?Maker Workshop? etkinliğine katıldık. Gelen davette 3D printing teknolojisinin tanıtılacağı ve küçük objelerin üretileceği bilgisi üzerine hemen organize olduk. Çünkü 3 boyutlu yazıcılar ve gelecekte bize sunacağı dünya çok ilham verici. Nasa uzaya 3 boyutlu yazıcı gönderdi ve amaç astronotların bu yazıcı ile basit ihtiyaçlarını kendilerinin üretmesini sağlayarak kargo ile uğraşmamak. Eskiden olsa bu teknolojinin Türkiye ye gelmesini beklerdik birkaç yıl. Fakat şu an durumun öyle olmadığını öğrendik. Türk tasarımcı Cahit Ogün Onat tarafından geliştirilen Kemiq ile tanıştık. Kemiq (çok güzel isim) hakkında daha fazla detaya kendi sitesinden ulaşılabilir, adres burada. Mevcut durumda yapmak istenilen maket bir yazılım ile 3 boyutlu yazıcının anlayacağı dile aktarılıyor ve o da başlıyor dokumaya. Cahit bey ilerde kullanımın artması ile alışveriş biçimimizin değişeceğinden bahsetti. Mesela ayakkabı beğeniyoruz, beğendiğimiz ayakkabının digital programını alıp evde 3 boyutlu yazıcıda basıyoruz:) Kumandamızın arka kapağı kayboldu, firmadan kapak yerine bunun programını alıyoruz. Çocuklarımızın yaşayacağı dünya nasıl olacak acaba?
Sergide teknik, tasarım, zanaat, sanat kavramları çocuklara anlatıldı, örnekler ve sorularla açıklandı. Birbiri içine geçen birlikte olduğunda çok güzel olan kavramlar. Maslak oto sanayideki usta ve sanatçıların bir araya gelerek oluşturduklardaki eserler etkileyici idi. Çocuklar ara ara sıkılsa da ben çok keyif aldım sergiden. Kızım endüstriyel tasarımcı olmak istediğini söylüyor, (büyüyene kadar bakalım kaç meslekte karar kılacağız?) O’nun endüstriyel tasarımcı kavramını kafasında oturtması için biçilmez kaftandı sergi. 14 Ağustos’a kadar 42 Maslak, Atölye Maslak’ta açık. Fırsatı olanlara tavsiye ederiz.
Ali Bakova’nın keçe üzerine feslerden oluşan eserini çok sevdim. Feshane, Osmanlı’nın ilk seri üretim/ sanayi fabrikası imiş. Tasarımcıyı sanatçıdan ayıran farklardan birisi de seri üretilebilirliğe uygun olması, bunu yansıtmış feslerden oluşan keçe halısında.
Ve serginin dışında ahşap heykeller, atletli erkeğimiz le bigudi takan bayanımız:)
Atölye Maslak sayfasında MakerWorkshop ile ilgili yazı burada.
Blogger 📝