Arı Sokması

Lale’nin Bahçesi yazmış ne güzel bayramımızı kana bulayanları,  buraya lütfen.   Terör insanlık suçu, söylenecek çok fazla şey yok.

Aşağıdaki yazıyı bayram öncesi hazırladık, hayat devam edecek tüm olanlara inat.

 

?Arı Sokması? lafı bile korkutur çoğumuzu, değil mi?    Bayramdan öncek hafta eşim ve kızımı bir çok arı birden soktu.  Bahçedeki çiçeğin içine petek yapmışlar,  biz de bilmeden çiçeği budayınca olan oldu.  İlk anda anlayamadım bağrışmayı, yanlarındaydım oysa.  Haliyle tedirgin oldum, eşimi daha önceden de arı sokmuş fakat İrem?in  nasıl bir reaksiyon göstereceğini bilmiyorduk.  Yaranın üzerine buz koyduk , antihistaminik merhem sürdük. Bir süre beklemeye karar verdik ve bu süreçte ben arı sokmasında ne zaman doktora başvurmalıyı araştırdım.  Eşim ve kızımda çok ciddi bir reaksiyon göstermediği için  bizim için doktora gerek kalmadı. Arı Sokması ile ilgili  araştırırken topladığım bilgilerden aşağıya ekledim. Reaksiyon göstermediğine sevindik, ar sokmasının bir çok faydası olduğu söyleniyor zira.

?Brezilya?daki Sao Paulo Üniversitesi?nde görevli araştırma ekibi, arı zehrinin eklem iltihabına yol açan eklemlerdeki zararlı iltihabı kontrol edebildiğini tespit ettiler. Bu zehrin vücutta iltihabı düzenleyen doğal hormonları artıran moleküller içerdiği kaydedildi.Uzmanlar, arı zehrinin eklem iltihabı ağrısına çare olabilecek yeni tedaviler geliştirmede kullanılabileceğine inanıyorlar. Arı tedavisi, romatizma ve eklem iltihabı gibi sorunlar yaşayan hastalarda gözle görünür etki yapıyor. Zehir kan dolaşımını hızlandırıyor, ağrıyı dindiriyor ve iltihabı yok ediyor. Bu tedavinin zaten astım ve MS gibi hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanıldığı belirtiliyor.?

Arı sokmasının ardından  arıları uzaklaştırmak bir görev oldu.  Arıların yaptığı petek  dikkatli bakınca açıkça görünüyordu. Bir yerlerde okuduğum kadarıyla arıların nesli azalıyordu dolayısı ile öldürmeden yapmak gerekiyordu bu işi.  Bilen bir kaç arkadaşımızın tavsiyesi arıları dumanla uzaklaştırmak oldu.  Denilene göre arılar dumanı sevmedikleri için hemen uzaklaşıyorlardı. Geri döndüklerinde petek bulamazlarsa bir daha gelmiyorlardı.  Fakat duman yöntemi o kadar da basit olmadı. Bir metal saksının içinde   yaktığımız ateşin dumanı ile kaçtılar ama  epey uğraştık, özellikle de eşim. Dumanın çok güçlü olması gerekiyor, kağıtla kartonla beslenmeli yani.  Bir kaç saat uğraşının ardından arılar gitti, petek düştü yere fakat ertesi gün baktığımda yine aynı yerde toplanmışlardı. Bakalım  hikaye bitti mi, yeni petek yapmadan  terkedecekler mi bizi?

 

Arı Sokması halinde;

-Genellikle arının iğnesiyle verdiği zehir, o bölgede basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Ağrı birkaç saatte geçer, şişlik ise genellikle ertesi gün kaybolur.

-Nadiren ciddi sistemik reaksiyonlar görülür. Bu durumda, vücudun farklı yerlerinde döküntü, kızarıklık, şişlikler olabilir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk ortaya çıkar. Kan basıncının düşmesiyle kişi şok tablosuna girer. Bu acil bir durumdur ve arı sokmasından sonra birkaç dakika içinde görülür.

-Öncelikle, arının iğnesini biran önce çıkarmak doğru olur. Bunu tutup çekerek değil, kredi kartı gibi künt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmelidir. Yara su ve sabunla yıkanır. Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Çocuğun izin verdiği ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir. Yara yerine karbonatlı su sürülebilir. Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.

–  Çocuğu çok sayıda arı sokmuşsa  ve önceden arı sokması sonucu ciddi alerjik reaksiyon geçirmişse Arının soktuğu yer ağız veya burnun içiyse, hemen acil servise başvurmak gereklidir.

2 thoughts on “Arı Sokması

  1. çok geçmiş olsun size.
    Benim oğluşum da eski petekleri bulup bağlıyor çiçeklerin üzerine sonra da içlerine şiringayla bal dolduruyor,arıların gelmesini bekliyor…Garip benim oğluş bir arı soksa aklı başına gelecek ama vazgeçiremiyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir