Hastalıkla Şaka Olmaz Ama

Hastalık bu şakası yapılmaz  gerçi ama hafta başında bakıcımızla yaşadığımız olayı  anlatmasam olmayacak.

Pazar günü Kerem’in biraz ateşi vardı, yükseldi- indi gün boyunca. Pazartesine  ateş sürmedi çok şükür ama akşam eve geldiğimde  Mari, henüz yeni öğrenmeye çalıştığı  türkçesi ile  Kerem “kız -mak” diye bir şeyler anlatıyor. Amanın!, Kerem’e mi kızmış Kerem mi kızdırmış ne olmuş derken sözlük girdi devreye. Kerem kızamık oluyor demek istiyormuş. Bu arada yardımcımız tıp eğitimi almış olduğu için ben  kızamık duyunca telaşlandım.   Göbeğinde bacağında kulak arkasında kızarıklıklar varmış, ertesi gün ateş olacakmış, İrem geçirmediyse 20 gün içerisinde ona da bulaşacakmış. Yok olmaz  bizimkiler aşılı dedim. Telaşlanma çocuk hastalığı bir şey olmaz diye beni teselli etmeye başladı.  Rahat olmak ne mümkün incelemeye başladım  vücudundaki kızarıklıkları. Kerem’in  hassas atopik ciltli olduğu daha önce  burada anlatmıştım.    Sıcak havalar bu cilt tipi için hiç kolay değil, daha özenli bakmak gerekiyor. Ciltteki kızarıklıklar, “isilik” , sıcaktan dedim.   Yok dedi. Aldım oğluşu güzel bir banyo yaptırdım sonra da bol bol  özel nemlendiricimizden sürdüm. Kadıncağız  beni izlerken gülüyordu 🙂 Ertesi gün  göreceğiz dedi, ateşin çıkmasına bağlı olarak kızamık mı isilik mi ortaya çıkacaktı. Ve çok şükür ateşimiz çıkmadı. Korkarım ben kızamıktan bizim ailede iyi anıları yoktur bu hastalığın.  Sonra  içimden Gürcistan’da sıcak mı görmüş ne anlar isilikten diye geçirdim 🙂

Güneyden kuzeye yaşadığım illerde  yöresel hastalıkları bizzat gördüm.  Adana’da yoktur astım bronşit çocuklarda mesela, ender duyulur.  Kocaeli’nde  çevremde öyle çok çocuk var ki maalesef.    Adana’da  da  isilik geçirmemiş bebek enderdir, amip sık görülür. Hastanelerin böyle bir analizi vardır kesin ama paylaşılması konusunda emin değilim kendi adıma.

Neyse kızamığa dönecek olursak çocuklarımız aşılı da olsa kızamık olabiliyorlar mı diye araştırdım,   ?her çocuk geçmişteki kızamık aşısına yanıt vermemiş olabiliyormuş, net olarak ulaşabildiğim bilgi bu.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. benım cıvcıvımde benzerı bırsey atlattı bu ara 6. hastalık salgını varmıs.Kesınlıkle antıbıyotık kullanmamak gerekıyor ve atesın cok yukselmemesıne dıkkat etmek gerekıyor. tum cocuklara gecmıs olsun.

  2. Nedret Abla, ard arda hastalık ne kötü olmuştur, sevgiler.
    Ayşen, çok çok geçmiş olsun, sevgiler
    Kiraz, biz anne babalar kesinlikle daha paniğiz çocuklarımız söz konusu olunca, sevgiler.

  3. Asosh, bebeğinizde atopik cilt olmasın biz cilt doktoruna gitmiştik en son umarım gerek kalmaz. İzmir sıcağını tahmin edebiliyorum, aslında özel şampuan ve nemlendirici bir de sık banyoya geçtikten sonra bir sorun kalmadı bizim için sadece cilt doktorumuza gitmekle epey geç kaldığımızdan o dönemde 1-2 gün de olsa kortizonlu pomat zorunlu olmuştu 🙁
    geçmiş olsun size de, öptük bebişinizi

  4. Bu anlattığınız sorunu 8 aylık bebeğimde bende yaşıyorum.Geçen gün yine boynunda kızarıklıklar meydana gelmişti.Sürdüğüm pişik kremleri cildinin daha fazla kızarmasına ve yara olmasına neden olmuş.Doktorumuz iki ayrı krem ve pomad önerdi.Sık sık havayla temas etmesi ve ıslak olmaması gerektiğini söyledi.2-3 güne kadar geçirdik yaralarını.Fakat yine bu izmirin sıcaklarında hemen cildi kızarıyor.Biraz zor bebekler bizimkiler anlaşılan.Çok geçmiş olsun diliyorum size de…bebişinizi yanaklarından kokluyorum..

  5. Şimdiden geçmiş olsun, evde böyle soğukkanlı birilerinin olması da iyiymiş bu arada…:)

  6. Bizim evdede yeni atlatıldı kızamık,soğukalgınlıgıyla başlayan ateş ve kızamıkla sonuçlandı 27 aylık oğlum atlattık bitti.inatcı bir ateş oluyor.sizede geçmiş olsun.

  7. Evet , benim kızım aşılı olmasına rağmen feci bir kızamık geçirdi ve daha yataktan kalkmadan su çiçeği eklendi. Çok moral bozucu oluyor. Sağlam bünyeli bir çocuk olmasına rağmen çok sarsıldı. Dikkatli olmak lâzım. Sevgiler.

ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

Blogger 📝 

Kategoriler

Copyright @ cocuklacocuk.com