Bu hafta “Yerli Malları” haftasıydı. Biz ilkokuldayken yerli malları haftasında evden getirdiğimiz bir file ile pazara gider, öğretmenimizle birlikte alışveriş yapardık. Şimdi de hemen hemen aynı kutlanıyor okullarda, tek fark pazara gidilmiyor da evden yiyecek götürüyor çocuklar. Bizim çocukların okulundaki uygulama böyle idi, varsa farklı uygulamaları duymak isteriz. Kesinlikle çok önemli olduğuna inandığımız, yerli malı kullanımı, bu tip uygulamalarla çocuklara aktarılamıyor, fayda sağlamıyor. Yurdumuzdaki ithal ürünlerin çokluğu düşünülürse, boşa konuşuyorum ama yerli üretim kullanmanın ekonomiden, küresel ısınmaya herşeye olumlu katkısı gözardı edilmemeli.
Ben de % 100 yerli malı kullandığımı söyleyemeyeceğim o yüzden ahkam kesmek değil niyetim. Deneyip eşdeğer bulduğum ürünler arasında yerli üretim olanları tercih ediyorum ve yeni bir ürün seçerken 869 kodunu arıyor gözlerim . Türkiye’ye ait ürünlerin 869 ile başladığını hepimiz biliyoruzdur. Yerli üretim barkod nosu demek daha doğru çünkü yabancı firmalarında Türkiye’de üretim yapan çok fabrikası var. Aslında Türk markaların yurtdışında ürettirdikleri de farklı kod olmalı, gerçekten öyle mi uygulanıyor bilmiyorum ama.
Peki tüm bunların niye anlattım?
Geçen hafta aldığım Sensodyne Diş macunundaki barkoda takıldım. 869 ile başladığını görünce, şaşırdım ” Aa fabrika Türkiye’deymiş” dedim ilk anda. Sonra kutuyu biraz daha inceleyince; üretici firma- GlaxoSmithKline İngiltere, ithalatçı firma GlaxoSmithKline Türkiye olduğunu gördüm. Şaşkınlığım geçti. Oysa ben Sensodyne ‘i Sensodyne olduğu için seçmiş, barkoduna falan da bakmamıştım ama İngiltere üretimli bir ürüne 869 kodu kullanıldığını görünce kendimi kandırılıyormuş hissettim. Sizce nedir bu? Her uygulamamızda mutlaka açık bir nokta var mıdır? Ve böyle bilinen bir marka neden böyle bir yanılsamayı, tüketiciyi yanlış yönlendirmeyi hedefler?
Blogger 📝
Cocuklacocuk dedi ki:
Merhaba Siraç, kim önde kim kimi takip etmeli kısmı biraz karışık geldi yazdıklarınız. Bizim epey yolumuz var bence eğitimde çok geri kaldık maalesef. Yerli malı kullanımına katılıyorum, üretim yapan ülke olmalıyız, tüketici yerine. Üretim yapan ve kendi ürettiklerini tüketip ihraç eden.
siraç dedi ki:
869 kodu ithal olan ürünlerde varsa Türkiye için özel üretildiğini gösteriyor bildiğim kadarıyla. Toshiba notebooklarda farkettiniz mi bilmiyorum üstlerinde yazardı bir zamanlar.
İthal ürünleri boykot değilde bilinçli olarak tüketmeliyiz. sanırım öncesinde topluma bilinç kazandırılması gerek. düşünmediğimiz için başımıza gelmeyen kalmayacak. İnanılmaz şekilde reform paketlerine ihtiyacımız var. Ama paketin içerikleri uygulanması gerek. Bugun üniversitelerimiz japon üniversitelerine yada avrupadakilere göre hep teori de kalıyor. uygulama yapılan üniversiteler modernizasyonu yapamıyorlar. Bizim yerli üretimi kullanmadığımız her ürün bize er ya da geç bir şekilde güçsüzlüğe ittiğini bilmeli milletimiz.
BKNZ Osmanlı devletindeki ithal ürünlere zararlarına.
Son olarak şunu söylemek istiyorum Avrupa’nın gerisinde kaldıysak avrupa’yı takip ettiğimizdendir.bir sporcu düşünün en önde o var. 50 yıl gerisinden gelen başka bir sporcu var. bu sporcu kısa zamanda yol katetmek isterse onun kullandığı yollar yerine kendine daha kestirme yollar tayin etmelidir. yoksa bu yol bitmez.
Sırat mk dedi ki:
yahu bu ülkenin doğru düzgün hiç bir işi yok mu yaw: resmen çocuk yerine koyuyorlar bizi böyle bir şey olmaz gümrük kaplarından barkodu olmayan ürünlerin geçmesi yasaklanmalı bence
tabiii bana sorarsanız kendi içimizde kendimize ambargo koyalım diyeceğim ama tabiii o da olamayacağına göre en azında barkodsuz ürünlerin ülkemize giriş çıkışını yasaklayalım Bu dişfırçası tahminimce Türkiye ye giriş yapmadan önce barkod numarası yoktu barkod numarası yüksek ihtimalle türkiyede vuruldu.
bir kere yönetimde hata var türk firması olmayan üretimi türkiyede yapmayan hiç bir firmaya barkod vurma yetkisi verilmemeli neyse daha fazla konuşup kaffanızı şişirmeyeyim
söylediklerim lütfen kulak ardı edilmesin bu konuda yönetime baskı uygulayalım….
cocuklacocuk dedi ki:
Zehra, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. 869 kodalrın hepsi ülkemiz ekonomisine katkı olduğuna katılıyoruz ama biz yine de bu 3 kategori arasında da bir ayrım olması gerektiğini düşünüyoruz. Üretime sonuna kadar inanan biri olarak 2 marka arasında %100 türk üretimi mi paketi mi türkiye de yapılmışız bilme ve ona göre karar verme hakkımız olmalı. Sizce de öyle değil mi?
zehra dedi ki:
arkadaşlar mrb.bu benim alan dersim we ben arastirdim.barkod olarak 3tip 869 war bunlrdan bitanesi tamamen turkiyede üretilen urunlerde bitanesi yurt disinda uretilip yalniz firma sahibi turk olan bitaneside turkiyeden ham maddesi gonderilip dısarida uretilip tekrar turkiyeye gelen..sunu unutmayin 869 barkodlu urunlerden aldiginizda hangi tip olursa olsun ulke ekonomisine katkisi war ulkemizin bagimsizlik mucadelesinde desteginize ihtiyaci war yardim edin
Rumeysa dedi ki:
açıkçası ben 869 konusu hakkında bir fikrim yoktu bu yazıyı okuyana kadar..
utanıyorum kendimden..:)
ve hiç şaşırmadım bu yanılgamaları,e burası canım ülkem benim, Türkiye’mm..;)
ENERJİ VE HUZUR dedi ki:
Bilmiyordum.Bundan sonra muhakkak bakıcağım barkotlara.Teşekkür ederim:))
cocuklacocuk dedi ki:
Haklısın valla Esin’cim,önemli olan bilinçli olmak, yapmak istedikten sonra hilelere o kadar açık ki kanunlarımız, millet olarak aklımız da iyi çalışıyor zaten 🙂
esin kömürcü dedi ki:
merhabalar,
ben artık 869 kodunun yanı sıra made in Turkiye yazısını da arıyorum .aklıma takıldı ondada bir hülle yaparlar mı acaba ? yok biz bu malı çin de ve ya bir başka doğu asya ülkesinde yaptırdık ama üzerinde ki etiket halis Türk malı ! biz de bu etiketi kastetmiştik diye . işin esprisi ama , bilinçli olursak bunun tüketicisi de üreticisi de bilinçli olsun farketmez her yolda çok mesafe katederiz. sevgiler.
cocuklacocuk dedi ki:
Bahar T. Gül, Çin ‘de üretilenlerde bu kod kesinlikle olmamalı aslında ama işte her uygulamamız gibi açık noktalar var demek ki.
GeCe, örnekte sanırım üretim İngiltere de yapıldıktan sonra burda paketleme yapılmış, ve paketlemeden ötürü 869 kodunu uygun görmüşler, yine de emin değiliz tabi
Umarız bu konuda uzman bir kişiden bilgiye ulaşabiliriz.
GeCe dedi ki:
burada bence barkodu hangi noktada koydukları sorusu takılıyor yüzde yüz türk üretimine mi yoksa örnekte olduğu gibi yabancı olup da burada üretilen mi
Bahar T.gÜl dedi ki:
merhabalar,
takipteyiz sizi. çok şey öğreniyoruz buna yazmadan geçemedim…
bende alışverişlerimde muhakkak 869 kodu’na bakarım..
son zamanlarda çin’den geldiğine emin olduğum ürünlerde dahi 869 kodu var. sanırım kandırılıyoruz.. kesinlikle türk olduğuna emin olduğum markaları alıyorum özellikle kızım için..giyim ve oyuncak konusunda…
bizde kutladık yerli malı haftası geçen hafta okulda…
yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı 😀
E. Ali dedi ki:
Benim de aklım almadı. inşallah birisi aydınlatıcı bir açıklamada bulunur. Bekleyelim bakalım..
cocuklacocuk dedi ki:
Evet ya Zehra’cım , ben de bugün LC Waikiki’den aldığım bir ürüne bakarken farkettim. Kesnlikle bir karmaşa var ve yazıdaki örnek ne kadar yanlış ise bu örnek de o kadar yanlış bence
zehra dedi ki:
Çin’de üretilenlerede aynı barkod konuyormuş…karmaşa..
başka diyecek birşey bulamıyorum..