Haziran başında bakıcı teyzemizden kendi haklı özel sebepleri sebebiyle üzülerek ayrılıcağız, dolayısı ile bizi aldı bir kaygı ki sormayın. Yeni birisine alışmak hem biz hem de çocuklar için hiç kolay değil. Alternatifler de çok değil bu arada. Çocuğun alışma dönemi ve diğer işlerin tariflenmesi sürecini eski bakıcımız da bizimleyken geçirmek istiyorum, diğer türlü çalışma saatleri sebebiyle çok zor olacak.
Yabancı bakıcı alternatifini değerlendirmek istedik ilk olarak, yakınlarımızın çok olumlu tecrübeleri var, üstelik bende evde olduğum dönemde daha yakından tanıma fırsatı bulurum diye düşündüm. 1 haftadır bizimle Gürcü bir yardımcımız var, bir kaç gün öncesine kadar görünen sıkıntı Türkçeyi yeni öğreniyor olmasıydı. Ama geçirdiğimiz bir bir hafta ve bugünün ardından dil probleminin alt sıralarda olduğunu düşündüm, 2 ayda çözülür nasılsa. Biz hep uzun vadeli düşündüğümüzden de 2 ayda problem olacak bir süre değil. Fakat bugün eski yardımcımızın rahatsızlanıp gelmemesi, kafamızda dolanan tilkilerin cevaplarını bize verdirtti. Çok detaylara girip uzatmayacağım ama bugün Gürcü bakıcımızla yalnız kalmak durumunda olunca kızımı göndermedim okula gözümüz kulağımız olsun diye. Ben kötü anne olduğumu hissettim gerçi, işe gitmekle ama zorundaydım 🙁 canım kızım , telefonun ucunda anlattı ben sordukça . Öğlen diğer bakıcımız ” kendimi iyi hissettim , geldim zorda kalmayın” diye telefon açtığında dünyalar benim oldu.
Bir çocuk bakıcısının çocukla iletişim kurabilmesi ve zıvanadan çıktıklarında sabırlı davranabilmesi, çocuğun yeme içme temizlik düzenini devam ettirebilmesi çok çok önemli. Sonra dün okuduğum yazıda belirtildiği gibi en önemli mesele konuşkanlık ve sevecenlik aslında. Çocukla bağı kurdu mu diğer her şey halledilir gibi geliyor bana. Zamanımız daralıyor, yeni adaylar için daha hızlı davranmak zorundayız ve karşımıza türk ya da yabancı iyi birinin çıkması için dua ediyorum.
Sizin bakıcı seçiminde kriterleriniz neler? yabancı aranızda yabancı bakıcı ile çalışanlar varsa özellikle tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
Benimle benzer durumda olanalr içinse İstanbul parenting Class Pedogoglarından Sinem Olcay hn’ın aşağıda bazı kısa bölümlerini aldığım yazısına bakmalarını tavsiye ederim.
1. Bir bakıcıda aranan özellikler neler olmalıdır?
Sadece çocuk gelişimi açısından baktığımızda bir bakıcıda mutlaka olması gereken en temel özellikler konuşkanlık ve sevecenliktir. Zihinsel gelişim, bir çocuğun ne kadar konuşma duyduğuyla yakından ilişkilidir. O nedenle bütün günü çok az konuşmayla geçiren, sözel iletişimi eksik bir kişi ideal bir bakıcı olamaz. r.
2. Güvenilebilir bir bakıcı nasıl bulunur? Doğru seçime nasıl karar verilir?
Bakıcıya güvenebilmek için neye ihtiyacınız olduğunu önceden belirleyin. Güven kriterlerinizi belirledikten sonra referansları kontrol edin ve bakıcının daha önceden çalıştığı kişilere net sorular sorun.
3. Çocuğun bakıcıya alışma süresinde anne ve bakıcıya düşen görevler nelerdir?
Çocuğun bakıcıya alışma sürecinde en azından birkaç haftalığına çocuğun daha önceden bağ kurduğu ve güvendiği anne, büyükanne ya da eski bakıcı gibi bir kişinin yanlarında bulunması gerekir. Çocuğunuzu bir anda tanımadığı ve alışık olmadığı bakıcıyla yalnız bırakmamalısınız.
5. Anneden ayrılamayan ve bakıcısı ile anlaşamayan çocuğun bakıcıya olan tavrı nasıl değiştirilebilir?
Yeni bir duruma alışmanın bir zaman meselesi olduğunu unutmamalıyız. Eğer bakıcı, çocuğa iyi şekilde bakma ve onunla iyi iletişim kurma becerisine sahip biriyse çocuğunuz önünde sonunda ona alışacak ve sevecektir. Ancak bu alışma sürecinin ne kadar zaman alacağı çocuğun önceki deneyimleri, kaç yaşında olduğu, karakter özellikleri gibi durumlara bağlı olarak değişebilir. Çocuğunuzun bakıcıya olan tavrını olumluya çekmenin birinci adımı sizin bakıcıyı sevmeniz ve desteklemenizdir.
Sinem Olcay
Uzman Psikolog/Pedagog
İstanbul Parenting Class
Blogger 📝
lale dedi ki:
Cancanlarında yabancı-Gürcü- bakıcıları var. Yatılı kalıyor. Bence ilk kural bakıcıya evden biri gibi davranabilmek. O zaman O da çocuk da daha rahat adapte oluyorlar. Henüz hiç yalnız kalmadılar. Berfu işe giderken babanne ve dede oraya intikal ediyorlar hemen. Olmadı hep birlikte bize gelecekler . Öyle planladık. Zor iş tabi. Kolay gelsin diyorum.