Halk ağzımızda boğaz enfeksiyonu olarak isimlendirilen üst solunum yolu organlarında (bademcikler, burun, yutak ve gırtlak) çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen enfeksiyondur. Bu durum özellikle mevsimsel geçişlerde lenfositlerin hareketliliğinin azalması nedeniyle yaygın olarak görülmektedir. En yaygın görülen üst solunum yolu enfeksiyonları larenjit, tonsillofarenjit, otitismedia ve rinittir.
Larenjit larenkslerin yanı gırtlağın enfeksiyonudur. Larenjit viral ve bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar sonucunda oluşmaktadır. Larenjit ile birlikte kişide boğaz kaşıntısı, öksürük ve seste kısalma gibi belirtiler yaygın olarak görülmektedir. Larenjitin ilerleyen safhalarında kişilerde ateş, boğaz ağrısı ve solunum güçlüğü gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bakteri nedenli enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılırken viral nedenli enfeksiyonlarda ise belirtilere yönelik semptomatik tedavi planlanır.
Tonsillofarenjit enfeksiyonları en yaygın olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonudur. Yutak veya bademciklerin herhangi bir etkene bağlı olarak iltihaplanmasına denir. Bademcikte daha çok görülür. Hastalarda ateş, boğaz bölgesinde ağrı, kızarıklık ve iştah kaybı gibi belirtiler gösterir. Tonsillofarenjit enfeksiyonlarına genellikle bakteri enfeksiyonları yol açsa da viral enfeksiyonlar da bu hastalığın oluşumunda oldukça etkilidir.
Burun bölgesinin yakınlarında sinüsler bulunmaktadır. Rinosinüzit enfeksiyonları bu bölgenin enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hastalar genellikle berrak burun akıntısı, öksürük ve göz yaşarması gibi belirtiler göstermektedir.
Otitis media orta kulak içerisinde meydana gelen enfeksiyonların genel adıdır. Aslında orta kulak üst solunum yollarında bulunmasa dahi burada meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanabilmektedir. Hastalığın büyük bir çoğunluğu uzman doktor görüşlerine göre çocuk yaşta görülmekte ve kulak ağrısı, işitme problemleri ve çınlama gibi belirtiler göstermektedir.
Boğaz Enfeksiyonlarının Nedenleri Nelerdir ?
Her ne kadar boğaz enfeksiyonlarının bakteri nedenli olduğu düşünülse de aslında hastaların birçoğu (yaklaşık %60’ı) viral enfeksiyonlara bağlı olarak boğaz enfeksiyonu yaşamaktadır. En yaygın olarak grip virüsü, rhinovirüs, herpes virüs ve entero virüs gibi viral etkenler boğaz enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bunların yanı sıra birçok bakteri etkeni, alerji, kanser, hasarlar ve zehirli toksinler boğaz enfeksiyonuna neden olabilmektedir.
Boğaz Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir ?
Boğaz enfeksiyonlarında en yaygın görülen hastalıklar yutağın ve bademciğin iltihaplanması sonucu görülmektedir. Belirtilerin tamamı birbiriyle benzerlik gösteri. En yaygın görülen belirtiler boğaz ağrısı, ateş ve karın ağrısıdır. Bunun yanı sıra şu belirtiler de görülebilmektedir.
Boğaz Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıldır ?
Boğaz enfeksiyonları bakteri veya viral kaynaklı olduğu için tedavi de etkene göre planlanmaktadır. Bunun için de boğazdan kültür alınır ve bakteri üremesi mi ya da virüs üremesi mi olduğu araştırılır. Bunun yanı sıra centor kriteri denilen bir tarama programı vardır. Bunda yüksek ateş, lenf bezlerinde şişme, öksürük varlığına rastlamama ve bademcik iltihabı aranır. Eğer bu kriterlerden bir tanesi görülüyorsa antibiyotik tedavisine gerek kalmaz ancak birden fazlası görülüyorsa bakteri veya virüs kültürü yapılması gerekebilir.
Yapılan kültür sonucunda enfeksiyonun kaynağı ortaya çıkar ve ona göre tedavi planlanması yapılır. Bakteri enfeksiyonlarında bakterilere karşı etkili antibiyotik ve semptomatik tedavi uygulanırken viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmaz sadece semptomatik tedavi uygulanır.
Boğaz enfeksiyonu geçiren yetişkinlerde en yaygın kullanılan ilaç penisilindir. Eğer kişide penisilin alerjisi varsa anaflaksi riskinden dolayı eritromisin veya klindamisin etken maddeli ilaçlar kullanılır. Hangi ilacın kullanılacağına kulak burun boğaz doktorları karar verir ve uygular. Ayrıca boğaz enfeksiyonu yaşayan kişilerde (özellikle viral kaynaklı enfeksiyonlarda) ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak asetaminofen türevi ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu tedavide en yaygın kullanılan ilaç etkeni parasetamollardır.
Boğaz enfeksiyonları uygun bir tedavi planlaması ile beraber yaklaşık 10 gün içerisinde tamamen ortadan kalkar. Ateş düşürücü ilaçların kullanımında boğaz enfeksiyonunun ortaya çıkardığı ateş tablosunun ise ilk 24 saat içerisinde ortadan kaybolması beklenmektedir.
Boğaz enfeksiyonlarında ayrıca evde uygulanabilecek ve boğaza iyi gelecek uygulamalar bulunmaktadır. İstirahat etme, yeterli su tüketme, tuzlu su gargaraları ve boğaz pastilleri hastalığın ortaya çıkardığı birçok belirtiyi hafifletebilir ve hastaları rahatlatabilir.
Blogger 📝