Yurtdışı seyahat planı için tur şirketleri elbette en büyük yardımcı… Fakat biz paket tur programlarına bağlı kalmak istemedik. Seyahatin tüm detaylarını planlamak biraz uğraştırıcı ama diğer yandan da keyifli. Gideceğin ülkeyi önceden araştırmanı sağlıyor doğal yoldan.
İlk aşama uçak biletlerinden başlıyor. Gezimiz, Sırbistan- Bosna Hersek ve Karadağ olarak 3 farklı ülkenin şehirlerineydi. Belgrad ve Saraybosna uçak biletleri arasında ciddi fark vardı, en ucuz olanı seçerek rotayı belirledik. Nerede, ne kadar süreyle kalacağımıza karar verdikten sonra sıra en kritik parametre olan kalacak yer planlarına geldi. Belgrad ve Budva’da kısa süreliğine kiralanabilen dairelerde, Saraybosna’da ve Bijelo Polje’de de otelde kaldık. Otel seçimi daha kolay tabi ama daireleri seçmek, daha önce tecrübemiz olmayan riskleri bol olan seçimlerdi. Çocuklar olduğu için gittiğimizde beğenmeme /uygun bulmama halinde yer değişikliği yapmak daha güç olacaktı. Sonuçta webteki resimler ve varsa orayla ilgili güvenirliğinden emin olamadığınız yorumlardan karar vermeye çalışıyorsunuz. Booking.com sitesi üzerinden yaptık rezervasyonlarımızı sanaldan gerçeğe geçtiğimizde sürprizler de oldu fakat yine de şanşlıydık. İlk kez ziyaret ettiğimiz ülkelerde şehir merkezlerinde olabildiğinde rahat ve temiz evlerdi. Apartmanların isimlerini gezimize ait diğer yazılarda paylaşırım.
Balkanlarda gezdiğimiz 3 ülke birbirine çok yakın mesafelerdeler, google mapten baktığımızda herbiri birbirine yaklaşık 4,5 saatlik mesafelerde görünüyordu. Otobüslerin çok iyi olmadığınız duymuştuk, ara yolculukları arabayla yapmak üzere Belgrad’tan araba kiraladık. Araba kiralarken Belgradlı bir arkadaşımız yardımcı oldu, aslında sadece araba kiralarken değil tüm Sırbistan da destek oldu bize. Varsa böyle tanıdıklarınız destekleri işleri kolaylaştırıyor:)
Seyahat öncesi google mapten gideceğimiz yolların çıktılarını aldık. GPS e rağmen ihtiyaç oluyor haritalara çünkü GPS’in farklı yönlendirdiği olabiliyor. İşte tatilin en büyük sürprizi bu konuda oldu. Google map in aksine, eski Yugoslavya’dan kalan yollarla 200 km civarında olan mesafeleri 4 saatte almanın mümkün olmadığını anlamamız uzun sürmedi. Max hız çoğu yerde 60 km., 40 km ye de düşüyor bir çok noktada , otoban yok (ya da bizim rotada yoktu), tüneller, köprüler ve dağ yolları dolayısıyla tek şerite düştüğü oluyor… Uçurumlar, viyadükler ve uzun tünellerle birlikte inanılmaz güzel manzaralar sayesinde tüm korkularımı aştım sanırım bu yollarda. Eşimle başlangıçta ortak kullanma planımız vardı yolları görünce ben co-pilotluğu tercih ettim… Herşeye rağmen arabayla yolculuğun tadı bambaşka, öyle güzel yerlerden geçtik ki bir daha olsa yine arabayı tercih ederiz 🙂
Özellikle yurtdışı tatil planı yaparken gezi bloglarını okumak da inanılmaz fikir veriyor. Herkesin eğlence tatil anlayışı farklı olsa da şehir hakkında yazıları okudukça kendi planınızı, nereleri görmek istediğinizi tasarlıyorsunuz. Benzer şekilde tur programlarına bağlı kalmadan tatil planlamak için size son tavsiyem tüm detayları not etmeniz olabilir. Gittiğiniz zaman inanın plan yapmak için zaman kalmıyor. Bu konuda da bana en büyük yardımcı “SimpleMinds” uygulaması oldu, gideceğimiz şehirde görmek istediğimiz / görülmesi gereken yerleri yazdım hep. Bizimkilere de çalışın nereyi görmek istiyorsunuz ekleyelim dedim ama oralı olmadıkları için benim programa uydular mecburen:) Bu arada çocuklarımı tebrik ediyorum o kadar yürümeye rağmen sızlanmadılar. Fakat bana gelecek yıl tatil planını yasakladılar. Yeni kuralımız her yıl tatili birimiz planlayacağız, ben sıramı savdım:)
Tatilin tüm detaylarını gezdiğimiz güzellikleri bölüm bölüm paylaşacağım. Balkanları tek kelimeyle özetlemem gerekirse sonsuz bir yeşil ve tertemiz nehirlerden oluşan muhteşem doğa diyebilirim. Fotoğraf ilk durağımız Belgrad’ta Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği nokta… Ard arda gezi yazıları gelecek:)
Blogger 📝