Sevgili PeriliKöşk’ün sobesiyle biz de tasarruf tedbirlerimizi listeledik, bir yandan da başka neler yapabiliriz diye düşündük. Sadece kendi bütçemiz açısından bakmamamız lazım bu tasarruf olayına; geçenlerde öğrendiğimiz bir Kızılderili atasözü vardı içimizi acıtan.
“SON AĞAÇ KESİLDİĞİNDE,
SON NEHİR KURUDUĞUNDA
SON BALIK ÖLDÜĞÜNDE
BEYAZ ADAM PARANIN YENMEYEN BİRŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAKTIR…”
Beyaz adam , siyah adam hep birlikte bu savurganlıkla devam ettiğimiz sürece habere göre 2030 yılında 2 gezegene ihtiyacımız olacağı bildiriliyor. Sadece 22 yıl , çocuklarımızın en güzel yaşlarını yaşayacakları (?) çok ama çok yakın bir dönem, her ne kadar olumsuz düşünmeyelim desek de olmuyor.
Küresel ısınma , ekolojik kriz ile ilgili daha önce yazdığımız bu yazımızda basit önlemler var. Bize sorarsanız bu iş devlet politikalarına, belediyelerin arıtma sistemlerine ve fabrikaların üretim metodlarına bakıyor daha çok olarak.
Bizim Tasarruf tedbirleri listemiz ise şöyle;
- Evimizde kombi kullandığımız ve yakıt olarak doğal gaz kullandığımız için salon gibi sürekli kullanılmayan odaların radyatörlerini gerektikçe açıyoruz ve oturma odası mutfak gibi yerleri de evden çıkarken ve gece yatarken mutlaka kapatıyoruz.
- Lüzumsuzsa söndür sözünü hem su hem de elektrik harcamalarımızda uyguluyoruz.
- Deterjan , şampuan, diş macunu gibi kimyevi maddeleri, tasarruftan ziyade çevre kirliliğini ve sağlığımız etkileyen negatif faktörleri de bertaraf etme nedeniyle minimum kullanıyoruz.
- Çocukların kıyafetlerinin küçülenleri kardeşine ve kuzenlerine vererek, gerekirse kuzenlerinden küçülenlerini alıp giydiriyoruz.
- Atık kağıt ve ambalajlarımızı ayırıyoruz , çöplerden ayrı olarak belirtilen günlerde bırakarak geri dönüşüme katkı sağlamaya çalışıyoruz. ( umarım belediyeler çöpe göndermiyordur bazen geri dönüşüm arabasını görmediğimizde “boşuna mı acaba” hissine kapılıyoruz)
- Alışveriş yaparken gereksiz poşet almıyoruz; ufak tefek alışverişlerde (kozmetik, kırtasiye, vs) çantanın içine direk atıyoruz, market alışverişlerinde ise poşetleri max dolduruyoruz ( birbirinden ayrılması gereken gıda ve deterjanlar ayrı oluyor mecburen)
- Galiba en önemlisi de şu; bu dünyayı onlardan emanet aldığımız çocuklarımızı tasarruf etmeyi ögreterek yetiştirmek için çaba gösteriyoruz.
NOT: Fotoğraf, Ytong tarafından düzenlenen “Küresel Isınmayı Objektifinize Hapsedin” adlı fotoğraf yarışmasında 2. olan Nuri Çorbacıoğlu’na aittir.
Ne zaman ülkemizi, toprağımızı “gerçekten” sevmeyi ve sahiplenmeyi öğrenirsek; ne zaman “duygusallıktan” kurtulup “gerçekçi bakmayı” öğrenirsek..
geleceğimiz için tasarruf yapmayı da öğreniriz.
Yani “benim yoktu çocuğumun olsun” gibi ya da “ammaann ben mi kurtaracağım memleketi” gibi yaklaşımları artık bir kenara bırakmalıyız.
Sevgiler:)
— Bu sözlerin altına imza atmak kalıyor bize, ağzına sağlık
Keşke herkes sizinle aynı duyarlılığa sahip olsa; biz de aşağı yukarı aynı tedbirleri uygulamaya çalışıyoruz. En önemlisi çocuklarımıza öğretmek tabii. Sevgiler 🙂
—
Sağol Rüzgar’cım, inşallah çocuklarımıza başarılı bir şekilde aktarırız onlarda kendi arkadaşlarına
birçok uygulamayı ben de yapıyorum ama en önemlisi çocukları da böyle yetiştirmek, yollarda bazen anne babasının yanında iken ambalaj kağıdını yerlere atan çocuklar görüyorum ve ailesi de hiç uyarmıyor. Nasılsa her gün temizlikçi süpürüyor diye düşünüyorlar ama bu da bence emek israfı.
—
Kesinlikle haklısın biz niye taşıyoruz, biz çikolata paketlerini cebimizde taşırken böylelerini görmek çıldırtıyor, bir de arabasını sokağa temizleyenler var.
valla çok faydalı bir sobe olmuş. kim başlattıysa harika bir fikir.
—
başlatanın aklına sağlık bize periliköşk’ten geldi.
Umarim tum dunya bu bilince sahip olur da basarili oluruz. Cunku cogunlugun ne yaptigi cok onemli. Sizlere de; bilincli ve ornek olucu davranislarinizdan dolayi tebrikler…
—
Çevremiz sınırlı kalıyor haklısın, hep birlikte yaparsak çoğunluğun dikkatini çekeceğimizi düşünüyorum
çok güzel bir konu bu bence.herkes kendi tasarruflarını yazıp fikirlerini paylaşmalı bu konuda.ben de mesela markete giderken yanıma mutlaka bez torbalarımı alırım.mümkün olduğunca aylon poşet almamaya dikkat ederim.
—
Biz mimi devam ettirmedik aslında ama isteyen yazarsa çok seviniriz, herkes paylaşırsa konuyu gündemde tutmak mümkün. Bez çantalar minik market alışverişlerinde çok ideal, biz de kutluyoruz seni
Çok güzel anlatmışsınız.Duyarlılığınız için kutluyorum sizi.Bence de en önemlisi bunu çocuklarımıza aşılayabilmek.Ama ben birçok insanın müsrifliklerini gördükçe ne olacak sonumuz demeden geçemiyorum.Bence en çok da çocukları olan bizler endişeliyiz gelecekten öyle değil mi? Dediğiniz gibi çocuklarımızın en güzel dönemlerinde onları (umarım Düzelir)çok da iyi şeyler beklemiyor.Dilim bile söylemeye varmıyor.Off! canım çok sıkılıyor bu konuda.Hakkımızda herşeyin hayırlısı olur inşaallah.
—
Mehtap, çocuklu ebeveynler daha hassas bu konuda sanırım, dediğimiz gibi olumsuz düşünmek istemesek de içimiz kararmış durumda
bende ozellıkle gece lambası olayı ıptal etmeye calısıyorum cunku o ampullerın daha fazla elektrık tukettıgını ogrendım bu nedenle tum gece acık kalması hıc de hos degıl bunun dısında su ozellıkle dıkkat ettıgım bır konu dılerım bu konuda herkes ustune dusenı yapar.
—
Seyma gece lambasını olayını iptal etmenin başka faydası da olacak biliyor musun
Alttaki eski yazımıza bir göz at, uykuda salgılanan melatonin hormonu, özellikle çocuklar için büyüme açısından çok önemli, karanlıkta salgılanıyor.
Melatoninin Etkileri
bu sıralarda tüm evlerde ki ortak konu bu. Ben de kendi tedbirlerimi yazayım derken sizin yazı denk geldi. Bende yemek konusunda yapılabilecekleri yazmak istiyorum. Zaten zaman zaman dönüştürdüğüm yemekleri yazıyordum ama yeniden yazmakta fayda var. Sevgilerimle.
Senden çok şey öğreniyoruz Lale Abla, mutfak sırlarını da merak ediyoruz
Kesinlikle çok güzel öneriler.Peki doğalgazı evden çıkarken kapattığınızda daha çok gelmiyor mu faturası? Açıp kapamanın devir daim işlemini artırdığını söyüyorlar da o yüzden sordum.Bu sene doğalgaz için çok daha fazla tasarruf etmeliyiz…Yoksa yanan sadece cebimiz olacak…
Kombiyi kapatıp acmadığımız için su devamlı sıcak oluyor, sadece bölgesel ısıtma yapmış oluyoruz. Faturalarda şimdilik iyi gidiyoruz sıcak havaların da etkisi var tabiki
ben de bu konuda çok hassasımdır. Elimden geldiğince tasarruflu ve dikkatliyim. Ve çevreme de baskı yapıyorum :)ohh canıma değsin
— Baskı yapmakta haklısın, devam et!
Tasarruf için kafa yormak bile takdire değer.Yalnız “Evimizde kombi kullandığımız ve yakıt olarak doğal gaz kullandığımız için salon gibi sürekli kullanılmayan odaların radyatörlerini gerektikçe açıyoruz ve oturma odası mutfak gibi yerleri de evden çıkarken ve gece yatarken mutlaka kapatıyoruz.
” uygulamasının hatalı olduğunu duymuştum,doğalgaz servisinden.Bu şekilde peteği kapatıp tekrar açtığımızda daha çok doğalgaz harcamış oluyormuşuz.Kombi daha çok enerji harcıyormuş.Ne kadar doğru bilemem ama işin uzmanı bir kişi böyle demişti.
Teşekkür ederiz yorumun için.
Bahsettiğim odaların radyatörlerine termostatik vanalar taktırmıştık. Termostatik vanaların özelliği ısıyı 5 farklı kademede istediğin gibi ayarlayabilmek ve böylece tasarruf sağlamak. O yüzden bizim için uygun oluyor gerektiğinde kapatmak
mrb sayın kömürcü:)
böyle hassas bi konuda fotoğrafımı kullanmanız beni mutle etti.
tşk ederim.
saygılar…
Biz teşekkür ederiz Nuri Bey, başarılarınızın devamını dileriz
Termostatik vanalardan haberdar değildim.Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.:)
Rica ederiz…Paylaşım için burda değil miyiz hepimiz…,Sevgiyle kalın