Üniversitede okuduğumuz yıllarda sık sık yaptırdığımız birşeydi tişört baskısı. Öğrenciliği bizler gibi Ankara’da geçenler bilirler bununla ilgili birçok dükkan vardı. Buralarda çok çeşitli desen alternatifleri içinden birini seçer, bedeninize uygun tişörte bastırırdınız. Önü veya arkası baskılı birçok tişörtümü yaptırmıştım bu yöntemle. Bu tarz yerler hala var mı bilemiyorum ama biz artık kendi çapımızda tişörtlerimizi tasarlamaya çalışıyoruz. Çocuklarla tişört çalışmamızdan sonra eşim kendisi için siyah tişörte istediği desenleri basmamı istiyordu. Önce evdeki transfer kağıtlarıyla, ki aslında beyaz tekstil için kullanıldığı belirtiliyordu , siyah eski bir tişörte baskı çalışması yaptık ne yazık ki başarısız olduk, bu yüzden siyah tekstile basmaya uygun tranfer kağıdı edinmeliydik.
Siyah tekstil için uygun transfer kağıtlarımızı aldık. Uygulanışı daha önce yaptığımız beyaz tekstil için olan tranfer kağıtlarınkinden farklıydı. Öncelikle transfer etmek istediğimiz görsel, beyaz tekstilde olması gerektiği gibi “ayna görüntüsü” olmamalıydı. Çünkü transfer kağıdına kopyalanan görselin kendisi tişörte yapışıyor.
Eşimin seçtiği desenleri ki özellikle belirtmeliyim çok canlı değiller, özellikle solgun desenler seçmiş, bir baskı merkezinde transfer kağıtlarına bastırdım. Kağıtlar A4 boyutunda olduğu için görsellerin etrafında beyaz kısımlar kaldı. Bunları çok dikkatli bir şekilde cetvel ve maket bıçağı yardımıyla kestim. Transfer için hazır olan görselin arkasındaki ince kağıdı ayırdıktan sonra tişörtün üzerine yerleştirdim. Bu kağıtla birlikte verilen yağlı kağıdı resmin üzerine koyduktan sonra sıcak ütüyle ütülemeye başladım. Yaklaşık 5-6 dakika ütüledikten sonra soğuması için 1-2 dakika bekleyip yağlı kağıdı kaldırdım.
Tişörtleri yıkarken ve ütülerken tersine çeviriyorum bu sayede birkaç kez yıkamış olduğum halde bozulmadan kaldılar.
transfer kagıdı nerde satılır