Pinyata adını İrem’in doğumgünü planları ile öğrendim, ne yalan söyleyim geçen yıl katıldığımız bir doğumgününde pinyata ile oynanmıştı ama ben adını bilmiyordum. Doğumgünü için benden pinyata istediğinde de doğal olarak şaşırdım. İlk araştırmamda çok zor geldi yapması çok eskiden beri takip edenler bilirler kötü bir kağıt hamuru tecrübemiz var, bir yandan da o kazanın doğurduğu ön yargılar var. Bizimki vazgeçmeyince araştırmaya devam ettim ve buradaki tarifi bulunca o kadar da zor olmadığını anladım (Video ingilizce , aşağıda tüm detaylar var) Pinyatanın yapması zor değil sadece uzun sürüyordu . Hatta ben hazırladım , başlattım süslemesine kadar büyük bir kısmı İrem ben işteyken tamamladı diyebilirim.
Nasıl yapıyoruz ?
- İhtiyacımız olanlar; balon, un, su, eski dergiler ve gazeteler, geniş çukur bir kase,süsleme için grapon kağıdı ve gönlünüzden geçen başka malzemeler, yapıştırıcı.
- 1 bardak un, 2 bardak su olacak şekilde bir karışım hazırlıyoruz.
- Balonumuzu şişiriyoruz.
- Balonu genişçe çukur bir kaba yerleştirmek gerekiyor ki hem yapıştırırken hem de kuruma esnasında rahat çalışılabilsin.
- Diğer tarafta eski gazete ve dergilerden kağıt parçalarını yırtıp küçük parçalara ayırıyoruz. Un ve su ile hazırladığımız tutkal karışımına batırıp balonun üzerine küçük küçük parçalar halinde iyice sererek yapıştırıyoruz. Ucu açık kalacak şekilde tüm balon kaplanana kadar devam ediyoruz.
- İşin uzun olmasının sebebi kağıt hamuru ile 2-3 kat olması kaplanması gerekiyor ve aralarda kuruması içinde bekliyoruz.
- Yaklaşık 4 kat kağıtla kapladık balonu, kuruması için aralarada 5-6 saat beklettik.
- Ve son tüm kağıt hamuru kuruduğunda içindeki balonu kesip çıkardık.
Sonra süsleme ve eğlenceli kısma geliyor sıra.
- Süslemeye geçmeden önce pinyatayı asmak için kenarlarından birer delik açıp uzunca bir ip geçirdik.
- Süsleme için grapon kağıdından yaklaşık 6cm. lik parçalar halinde keserek keserek kağıdı kağıt hamurunun etrafına doladık, tabiki tutkal yardımıyla da yapıştırdık
- Ucundaki boşluğa kadar bu şekilde bitirdikten sonra içine çocukların seveceği kağıtlı çikolatalardan doldurduk. Ve uç kısmına da kağıt ekleyerek kapattık. Kırmızı grapon kağıdıyla kaplanmış pinyatamızı yine grapon kağıdından yaptığımız fiyonklarla süsledik.
Bu emeğin sonunda en eğlenceli kısım pinyatayı parçalamak 🙁 ve sonrasında dökülen çikolataları ceplerine doldurmaları oldu. Bahçeli eviniz varsa, yaz partileri için süper bir eğlence olabilir. Fakat bizim evde biraz zor oldu açıkcası, koridorda lambanın kancasına astık, kancanın elektrikle ilgisi yok fakat yine de bir tehlike olmasın diye eşim de ayrılmadı yanlarından. Çocuklar tek sıra oldular, ellerinde küçük bir oklava sırası gelen vurdu pinyataya tüm gücüyle. Ve en sonunda parçalayıp dökülen çikolataları kapıştılar.
ne yaptınız nee diye koşa koşa geldim.Ben bundan yapmalı ve Cancanla parçalamalıyız….
İlk defa böyle bir şey olduğunu öğrendim. Özlem’cim seni de irem’i de öperim canım.
Lale Abla, Sizde parçalayın Cancan’la süper oluyor.
Stil Direktörü, öptük seni, demek ki yalnız değilmişim bilmeyen 🙂
sitenizi zevkle takip ediyorum
ben de yabancı sitelerden bakarak kızımın doğumgünü için yaptım bir tane. Ama gerçekten zor bir iş.Grapon kağıdını yırtmadan yapıştırmak gerçekten zor işmiş
Ellerinize sağlık,
Çok sevindik, grapon kağıtı zor işmiş eller yapış yapış oluyor 🙂
un ,su karışımı tam tersi mi olacaktı ….iki ölçü su bir ölçü un …
kızımın doğumgünü için hazırladım sizin ölçüye göre hamur gibi oldu ,baya bir su ekledim kağıtları batırmak için ……
tekrar bir sormak istedim ….
Elif ,haklısın yanlış yazmışım düzelttim hemen 🙁 1 ölçü un, 2 ölçü su olması gerekiyor
un ve su karışımının ,her kat için ayrıca hazırlanması mı gerekiyor …bugün ikinci katı hazırlayacağım …ilk kattaki karışımımızdan kaldı fakat biraz kurumuş ve yapıştırma özelliği devam ediyor mu emin olamadım ?sizi nasıl yapmıştınız ?….
Ayri hazirlamakta fayda var biz az az hazirlayip her kata ayri kullanmistik