Sonunda beyleri okudukları kitapları yazmaları konusunda ikna ettik. Sürekli olur mu bilemeyiz fakat işte ilk yazı.
“Olasılıksız” kitabı son dönemde okuduğum en güzel romanlardan biri. Özellikle mühendislik kökenli ve matematiğin güzelliklerine inanan biri için hiç sıkılmadan okunabilecek bir kitap. Kitap, olasılık teorilerinin hayatın akışında nasıl yönlendirmeler yapabileceğini açıkça ortaya koyuyor.
Örneğin; 58 kişilik bir sınıfta iki kişinin aynı gün (yıl dikkate alınmaksızın) doğma olasılığı sizce kaçtır?
Böyle bir konuda iddia girmek ister misiniz?
Kitabı okumadan önce gözü kapalı olarak böyle bir tesadüfün olamayacağı ya da çok düşük olabileceği konusunda iddiaya girmeyi düşünürdüm ancak kitapta yapılan hesap ile aynı günde doğma ihtimalinin %99.4 olması beni çok şaşırttı.
Romanı okurken şizofreninin hastalık mı yoksa avantaj mı olduğu sorusunu soruyor ve şizofreninin gerçek nedenini merak ediyorsunuz.
Ayrıca roman; ilk bakışta son derece büyük bir problem ve sorun olarak görülebilen durumların nasıl bir avantaja çevrilebileceğini ve her olumsuzluğun hayatta olumlu ve mükemmel sonuçlar ortaya çıkarabileceği gerçeğini de hatırlattı.
Olasılık konusunda bu romandan önceki düşüncem;
“Olasılık sıkıcıdır”
sonrasında ise;
“Olasılık teorisi hayatın sayılara dökülmüş halidir”
Kitabın arkasında yer alan 2 yorumu da paylaşmak isterim.
-” İlk cümleden itibaren bağlanıp kaldım; sayfaları, floş royal tutturmaya çalışan bir kumarbazın kartlarını açtığı gibi çevirdim. Olasılıksız , insanı düşündüren, matematik teorilerini ve maceranın albenisi dahice birleştiren , …. kaçırılmaması gereken bir zevk” —Ben Mezrich
-” … hikayenin sonunda , bir yandan şizofreninin gerçek nedenlerini düşünürken , bir yandan da tek bir hareketin bir insanın hayatını ne kadar değiştirebileceğine şaşırıyor olacaksınız.Olasılıksız , beğeneceğinize gözümüz kapalı iddiaya girebileceğimiz bir kitap.”– People
bu kitap ayşeye kitap ve kahvenin dayanılmaz hafifliği etkinliği ile geldi.hiç elinden bırakmıyor.çok beğenmiş.o bitirince bende okuyacağım.
http://maviveportakal.blogspot.com/
Bu yorum beylerden hangisine aitse..gerçekten çok hoş olmuş, başkasını bilmem ama kitap bende merak uyandırdı..kesinlikle katılıyorum ki; deha delilik gerektirir ve bu tip profillerin hayatları hep ilgimi çekmişştir..
sevgiler kızlar;)
öpüyorum çok
Bu kitabı kitapçılarda görüyordum ama ilgimi çekmiyordu yorumunu okudukta sonra mutlaka okunmalı dedim Teşekkürler.
Beylerden hep bekliyoruz kitap yorumları :):)
Ne hos bir fikir beylere kitap yorumu yazdirmak. Ise de yaradi gercekten. Donunce alacagim kitaplardan olacak. Sevgilerimle….
Okumak istiyorum bende yeni farkettim bu yorumlardan sonra kesinlikle okumaliyim 🙂
—
Hoşgeldin Serrose,
Kitap çok güzel kesinlikle oku.
Bu kitabı okuduktan sora yüzümde bir gülümseme oldu ve kendimi tutamadım haykıra haykıra gülümsedim:))))insanın kafasını baya karıstıran ve bunu bilimsel gerceklere dayandıran harika bir zeka ile yazılmış bir roman oldugunu düsünüyorum….kitap bittikten sora vayy be diosun :)))
—
Kitap bizde de benzer etkileri bıraktı, paylaştığınıza sevindik
Gerçekten okunması gereken bir kitap. Okuduktan sonra yaşadığım rutin şeylere daha farklı bir açıdan bakmaya başladım. İnsanın hayata bakışının ve her olayda bi olasılık arama içgüdüsünü enjekte ediyor okuyucuya.Etkileyici ve bir o kadarda sürükleyici bi kitap.Adam Fawer in diğerr kitapları gibi buda tek kelimeyle MÜKEMMEL…
Çok güzel bi kitap. Kitabı elime alıp biraz okuduktan sonra hiç bırakamadım. İnsanı çok düşündüren ve hayrete düşüren bi kitap.Tek kelimeyle süperrrrrrrrrrrrr…Herkese tavsiye ederim.
kesinlikle hayata bakışınızı değiştirecek bir kitap mutlaka okuyun, poker oynamayı sevenler matematiği sevenler fiziği sevenler mutlaka okusun
ne kadarhoş yorumlar bugün kitabı almaya gidiyorum.bakalım neler olacak.yorumarı paylaşırım.
bu kitabı acayip merak ediorum ama fizik,matematk kısmı itici geldi fizik,matematk sevmiorm.sevmeyenler için sürükleyici olmazmı yani???