OKUMA AŞKI

Çocuklarımıza kazandıracağımız ?okuma aşkı? onlara vereceğimiz en iyi armağanlardan birisidir. Kitap okuma alışkanlığının yararları için uzman görüşleri şöyle;

*Çocukları resimlemeler aracılığı ile sanatla tanıştırır.
*Çocukların dinleme ve kendini ifade etme becerilerini geliştirir.
*Anne-baba ve çocuklar arasında özel bir bağ kurulmasına yardım eder.
*Çocuğun yaratıcılığının ve hayal gücünün gelişmesini destekler.
*Çocukları okuma ve ögrenmeye hazırlar.
*Çocukların hayatlarını geliştirir ve zenginleştirir.
*Çocuğun dikkatinin gelişmesini sağlar

Peki nasıl kazandıracağız okuma alışkanlığını?

Öncelikle onları kitaplarla buluşturmaya doğduğu andan itibaren başlayabiliriz. Doğumdan itibaren ilk 3 yılda çocuğun zihinsel gelişimi neredeyse %80 oranında tamamlanır. Zihinsel kapasitesinin geliştirilebilir olduğu düşünüldüğünde ise anne-babaların 0-6 yaş arasında çocukların gelişiminde oynadıkları rol ortaya çıkmaktadır.

?Çevresindeki tüm uyarıcılar ( sesler,renkler, şekiller, kokular, dokunuşlar, tatlar v.b.) bebek doğduğu andan itibaren beyinde işlem görür.Uyarılan beyin hücreleri, birbirleri ile etkileşime girer ve milyonlarca sinaptik bağ oluşur. Bu bağlar çocuğun tüm yetişkinlik döneminde de kullanacağı beyin kapasitesini oluşturmaya başlar. Çocuk ne kadar çok kaliteli uyarıcı ile karşılaşır ve bu uyarıcılar tekrarlanırsa kurulan bağlar korunur ve kullanılır. O halde Anne-babalar, doğal uyarıcılar dışında çocuklarının karşılaşacakları kaliteli uyarıcıları seçmek ve çocuklarına sunmak durumundadırlar. Çocuğun odasındaki renkler, ışık, odada çalınan müzik, çocukla okunan renkli resimli kitaplar, el kuklaları ile anlatılan hikayeler ve oynanan oyunlar ve bunun gibi pek etkinlik bebeklikten itibaren tüm çocukluk döneminde çocuğun gelişimini destekler ve hızlandırır. (Psikolojik Danışman ve Rehber Uzman Hilal Üsküdar GÜRBÜZ–www.minikeller.com)?

Bu uyarıcılardan kitabı ele aldığımızda, okumayı zevkli hale getirip çocuklarımızın hayatlarının bir parçası haline getirmek bize düşüyor. Zor biliyoruz uygulaması bu yazılan cümle kadar basit degil. Aşağıdakiler uzun öneri listesinin sadece bir kısmı.

  • Çocuğunuza öncelikle siz model olun. Sizin okumayla olan iyi ilişkiniz onlara yansıyacaktır.
  • Çocuğunuzla kitabı her gün paylaşın ve kendinize özel okuma saatleri ayırın.
  • Birlikte kitapçı dolaşın ve ortamı sevmesine yardımcı olun
  • Çocuğunuzun kitaplarının kendisinin erişebileceği yerde olmasına dikkat edin
  • Çocuğunuzu mümkün oldukça tiyatroya götürün, hayal dünyalarının gelişmesine yardım edin.
  • Kuklalar yardımı ile birlikte öyküler kurun yada okuduğunuz öyküleri canlandırın.
  • Çocuğunuzun oyuncakları ve kukları ile öyküler uydurmasını destekleyin
  • Çocuğunuza kitap, CD armağan edin ve onunda arkdaşlarına bu tip armağanlar almasını sağlayın, böylece kitabın sadece okullarda kullanılan eğitim aracı yerine hoş vakit geçirilecek bir araç olduğunu anlamasına yardımcı oluruz.
  • Seyahatlerde veya uzun süreli beklenecek mekanlara giderken ( doktor muayenesi gibi) yanınıza kitap ve CD alın ve böylece aynı zamanda bekleme sıkıntısını en aza indirin.
  • Kitap seçimi yapılırken çocukların yaş ve seviyesine uygunolmasına, hikayenin konusunun ilgi alanlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yerli ve evrensel değerleri kazandırıcı nitelikte olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Çok teşekkürler Cocuklarlayaşam , inşallah kitap sevgisi hep daim olur çocuklarımızda

  2. Çocuklarımın okumayı sevmesi için çaba gösteren bir anneyim. Yazınızı beğenerek okudum. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş,elinize sağlık.

  3. Tesekkurler ve aynı zamanda hoşgeldiniz Yıldız Hn. Aynı seyleri dusunup yazmak beni çok mutlu etti.

  4. Merhaba,
    Yaziniz cok hos olmus gercekten, keske daha cok anneye ulassa bu konudaki israrimiz.Kitap okuyan, okudukca dusunen, dusundukce ureten bireyler buyutebilsek….

ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

Blogger 📝 

Kategoriler

Copyright @ cocuklacocuk.com