
Mostar, Neretva Nehri kıyısında kurulu Hersek Bölgesinin en büyük şehri. Mostar köprüsü şehrin hristiyan ve mülüman mahallelerini birbirine bağlayan bir öenmi varmış. 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayruddin tarafında inşa edilmiş.
1993 yılında Hırvatlar tarafından yıkılan Mostar Köprüsü ABD, Türkiye, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan’ın katkılarıyla Yapı Merkezi tarafından temel ,beden duvarları ve zemini güçlendirilen köprü,ER-BU adlı diger bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı. (vikipedi)
Saraybosna’da olduğu gibi Hırvatlar ve Boşnaklar birarada yaşamaktalar. Mostar’ ın Hum tepesinde çok büyük bir haç var, hırvatların gövde gösterisi olarak dikildiği söyleniyor. Oradaki Boşnaklardan birisine haçı sorduğumuzda hristiyanların dedi, başka bir şey demedi. Bu haç ile ilgili Boşnakların meşhur komutanı Aliya İzzetbegoviç’e ait bir anı anlatılıyor, anıya buradan ulaşabilirsiniz.
Mostar 1468 da Osmalı lara geçiyor , şehir ticaretin yapıldığı çarşı ve yaşama alanlarının bulunduğu mahallerler olara planlanıyor. Çarşının, taştan yolları, taştan çatıları, çiçekli balkonlarıyla halen çok güzel olduğunu söyleyebilirim. 1618 yılında tamamlanan Koski Mehmet Paşa camii, mostar köprüsünün tamamını net olarak gören muhteşem bşr manzaraya sahip. Caminin bahçesindeki çay içip manzarayı seyredebilirsiniz.
Bosna hersek gezisinde mutlaka Mostar a 1 gün ayrılmalı , üstelik Saraybosna Mostar arasında henüz bir kısmının tamamlandığı otoban yapımı var. Mevcut haliyle yol 2 saat kadar sürdü ve katettiğimiz diğer yollarla karşılaştırdığımızda en iyisi idi