Üç dört aydır düzenli tüketmeye çalıştığımız kombuçayımız bu nedenle evimizden hiç eksik olmuyor. Bu fermente çay ile ilgili bilgi toplayıp yapmaya başladığımdan beri okuyup, araştırmaya devam ettim, en sonunda bir düzene oturtup kendimce doğru şeklini buldum. Konuyla ilgili ilk yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Orada çayımızı nasıl hazırladığımızı anlatmamıştık. Bu yazıda ondan bahsedelim istedim.
Kombuçayı her seferinde 5 litrelik kavanoza 4 litre olarak demliyorum.
- Temiz ve deterjandan iyice arınmış bir çelik tencerede 4 litreden biraz daha fazla suyu kaynatıyorum. (Su kaynadıkça biraz azalma payı)
- Su bir süre kaynayınca litre başına yarım su bardağı veya tepeleme dört yemek kaşığı (yaklaşık 70 gr ediyor )
- 4 litre suyum olduğu için iki su bardağı yani 280 gr kadar şeker ilave edip tamamen eriyene kadar beş altı dakika kaynatıyorum.
- Daha sonra içine 4 tane demlik poşeti çay ilave ediyorum. Sallama poşet olursa sayı 10-12 kadar olur
- Ben yeşil çay tercih ediyorum ,çay ile birlikte 5 -6 dakika daha altı kısık şekilde kaynatmaya devam ediyorum. Poşet çayı çıkarıyorum.
- Daha sonra kaynamış su ile dezenfekte ettiğim kapak ile tencereyi kapatıp çayın soğumasını bekliyorum.
Demleyip soğumaya bıraktığım dört litre çayımı hazırlamak için öncelikle deterjan kullanmadan yıkadığım ve kaynamış suyla iyice dezenfekte edip soğuttuğum kavanozumu alıyorum ve,
- içine soğumuş çayımı koyuyorum.
- 1 ya da 1.5 su bardağı önceden fermente olmuş kombuçayından ekliyorum.
- Kombuça mantarını da dezenfekte ettiğim çelik bir maşa veya süzgeçle alıp çayın içine koyuyorum. Mantar bazen dipte duruyor bazen yuzeye cıkıyor, bu çok onemli değil.
- Bu şekilde hazırladığım çayı direkt güneş ışığı almayacak oda sıcaklığında en az onbeş gün bekletiyorum. Bazen süre daha fazla olabiliyor. Süre uzadıkça çayın faydası artıyor çok uzun süre bekletilirse sirke tadı oluşuyor. Bu sürede kombuça, çay ve şekerle beslenip kavanozun üzerinde yavru mantar oluşturuyor. Bir dahaki sefere bu mantarı kullanıyorum.
- Her mantar en fazla dört beş sefer kullanılabilir deniyor ama ben her seferinde yeni mantarı kullanmayı tercih ediyorum.
Kombuçayı demlemek kişiden kişiye ufak farklılıklar gösterebilir belki, tarifler benzer olsa da her yiğidin yoğurt yiyişi farklı ne de olsa; bu benim deneyerek oturtturduğum düzen, kimisi bitki çayı kullanır, şekerini az ya da fazla koyar, fakat bazı olmazsa olmazlar var ki mantarın sağlıklı bir şekilde oluşması, çayda faydalı bakterilerle birlikte zararlı bakterilerin ürememesi için kesinlikle uyulması gerekiyor.
- Öncelikle kombuçayda kullanılan kapların hijyenik ve deterjandan arınmış olması şart,
- Kullandığımız tencere mutlaka çelik olmalı, teflon, aluminyum, bakır vs kullanılamaz.
- Kavanozlar ve çayımız fermente olduktan sonra sakladığımız şişeler mutlaka cam olmalı. Plastik asla kullanmıyoruz.
- Hiç bir kapta ve alette deterjan artıkları kalmamalı.
- Tüm kullandığım kapları ve aletleri kaynar su ile yıkıyorum.
- Kombuçayımızı beklettiğimiz kavanozun ağzı ince bir tülbentle veya havlu kağıt ile kapatılıp lastikle sabitlemeli ki sinek, böcek giremesin.
Bir seferde dört kavanoz kombuçayım oluyor her birinin üzerine yapılış tarihlerini ufak bir etiketle yazıyorum. Açıp süzdüğümüz çay bize bir hafta on gün kadar gidiyor. Şişelerimizi ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza ediyoruz.
Kombuça mantarı ile çok sağlıklı fermente çayımızı biz bu şekilde hazırlıyoruz.Umarız yardımcı olabilmişizdir.
Gezilecek yerler dedi ki:
Hemen denemek istiyorum 🙂