İrem Hn.ın asla “hayır” demeyeceği yiyeceklerin başında mantı geliyor. Bizim de çok severek yediğimizi bilen sevgili eltim Kayseriye gider gitmez mantı hazırlığına başladı. Hamur kesilip mantı yapılmaya başlanınca İrem “ben de yapacam” diyerek hevesle yanımıza geldi. Yazın yengesi O’na nasıl yapıldığını öğretmişti. Bir yandan yapıyor bir yandan da olayı uzaktan seyretmeyi tercih eden ve ” ben yapmayı bilmiyorum” diyerek kaytarmaya çalışan Dilek ablasına akıl veriyordu. “Kendine güvenirsen yaparsın” diyerek yapılışını bile tarif etti. Yaptığı mantı bir tabak kadar olunca bizi beklemeden Dilek ablasının yardımıyla haşlayıp hemen yedi hanımefendi.
İşte önce İrem’in tarifi ile mantı yapımı;
Sonra da bu işin ustalarından eltimden Kayseri mantısı tarifi;
(8 kişilik)
Hamur için;
3 bardak un
1 bardak su
1 yumurta
1 kahve kaşığı tuz
İç İçin;
300 gr kıyma ,
ince kıyılmış soğan,
Toz biber
Hamur kulak memesi kalınlığından daha katı olacak şekilde yoğrulduktan sonra oklava yardımı ile açılır ve küçük kareler halinde kesilir. Her bir parçanın içine kıymalı harçtan konularak özel kapatma şekli ile kapatılır. Maalesef kapatma şekli için fotoğraflar yardımcı olacak tarif etmesi benim için çok zor.
Merak edenler için; Kayseri mantısı için söylenen “bir kaşığa 40 adet sığmalı” sözü kısmen doğru. İşin ustaları öyle minicik yapıyorlar ki hayretle seyrediyorum sadece.
Mantılar hazırlandıktan sonra bir tencerede suyu kaynatın ve mantıları içine atın, harlı ateşte 10 dk kadar pişirin.
Mantılar yumuşayınca tencereden bir miktar sıcak su alıp bir bardak soğuk su ilave edin. (cansuyu denir)
Diğer bir tarafta tereyağ ve domates salçasını karışırarak sos elde edin. Bu sosun bir kısmını tencerenin içine alıp karıştırdığınız zaman Kayseri mantınız hazır.
Mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve hazırlanan sos ilave ederek servis ediniz. Dileyen nane de ekleyebilir.
Afiyet olsun.
Biz de mantı tarifi çok, bir de lezzetli Kastamonu mantımıza bakınız.
Günaydın, mantı nefis görünüyor.
Enginar tarifi vermeye geldim:)
Enginarı zaten konserve alıyormuşsun, ayıklama, limonlama ksmını atlıyorum. Ben vitamini kaçmasın diye sebze haşlamaya karşıyım. Haşlamadan yapıyorum.
Soğanları halka halka doğrayıp yağda azıcık öldürüyorum. İnce ince daire şeklinde doğranmış patatesleri de buna ilave edip biraz daha kavuruyorum. Tuz ve baharat ilave ediyorum. İstersen patatesleri küp küp doğrayıp, bezelye, havuç ta ilave edebilirsin.
Bir fırın tepsisine ya da yayvan bir tencereye enginarları dizip üzerine kavurduğum karışımı yayıyorum. Biraz sıcak su ilave edip fırın ya da ocakta patatesler yumuşayana dek pişiriyorum. Ocaktan almadan önce dereotu ilave ediyorum, yerken de limon sıkınca güzle oluyor.
Mutlu bir gün dilerim.
— Çok teşekkürler Enginar tarifi için, Sesiber’cim.
Sanırım hafifi sulu yiyorsunuz, zaten hakkıyla bir mantı yemediğimi düşünürüm hep. Kayseriye gelmeli bari:))). İrem hanımın ellerine sağlık, afiyetler olsun
— Evet hafif sulu oluyor Lale Abla’cım. Bir gün birlikte yeriz inşallah hep beraber. Kayseri, İzmit hep bekleriz
Mantılar yumuşayınca tencereden bir miktar sıcak su alıp bir bardak soğuk su ilave edin. (cansuyu denir)…
aa bunu ilk kez duyuyorum… elvin de mantıyı çok sevdiğinden pek yapıyoruz, bizim tabii mantı açanımız yok, tercihimiz superfresh kayseri mantısı… görünce sizinkini kıskanmadım değil. bir de bu duyduğum bilgi beni şaşırttı. kendi mantımızda da bunu yapmalı mıyız acaba:) irem’e de bayıldım. elvin de hoşlanırdı sanırım böyle bir aktiviteden, tabii dediğim gibi böyle açan birilerini görebilseydi.
elinize sağlık, afiyet olsun:)
— Ece’cim, cansuyu önemli diye biliyorum, yapışmasını önlüyor. sonra sos ekleyip birlikte çok az kaynatıyorsun yine. superfresh hiç denemedim. ama tavsiye edebileceğim Nostalji Sofrası var, internetten de sipariş verebiliyorsun.
böyle bir mantıya kim hayır diyebilir ki:))
— Biz asla diyemiyoruz.
Sabah sabah bile canım çekti 🙂 mantı hazırlayan prenses çok tatlı çok,ellerine sağlık…Benimde bir arkadaşım kayseriliydi.Onlar fırında da kızartıyorlardı sanırım…
Minicik minicik zor iş gerçekten,afiyet olsun..
Sevgiler..
—
Farklı mantılarda var Kayseri de ama kayseri mantısı olarak bilinen bu Pelin’cim. Benim çok sevdiğim yağ mantısı var bir de.
oooo mantı 🙂
adı yetıyor vallahı:))
— evet her türlüsüne varız
Ooo o güzel ellerden yapılan mantı yenmez mi?
Nasılda güzel yapmışsınız minik minik.ellerine sağlık canım..
— Teşekkürler,zehra. Bizimki kendi yaptığını kendisi yedi hemen biz bitirmeden
ağzım sulandı ellerinize sağlık
bir de iremin eli değmiş daha lezzetli olmuştur kesin
— teşekkürler, irem eli değeni kendisi yedi kimselere vermeden.
Valla benim favorim tutmaç olanı hani tavada kavrulandan. İsterim gelince Fulyacan ona göre 🙂
— aa bak bilmiyorum ben onu
mantıya bayılırım ve hamilelğim boyunca hayatımda açmadığım mantıyı açtım yedim.Ama benimkiler tabi kalın kalın oluyor.dahaca çok ince açmaya başlamadım olmuyor.tabi kalın olsa da lezzetli oluyor.el emeğim diyorum,eşim de seviyor sağolsun.
— hamilelikte insan farklı bir lezzete takıyor sanki ya, bu hamileliğimde ben de hiç yemediğim kadar bamya yedim, ilginç bir şekilde. Açmaya yapmaya cesaret etmişsin ya mantıyı ilerde incelir nasılsa, afiyet bal şeker olsun.
hımmmmmmmm nefıs gorunuyor bız bukadar mınık dokemıyoruz malesef tam bı adana usulu kocaman löp löp :)))
ercıyeste okudum gevher nesıbe yurtkurda kaldım :)) taaa ozamanlar mehmet usta vardı lokantasıydı orada yerdık ogrencı yerıydı :))
— Adana ususlu tatar, bayağı büyük buna göre. Bir ara tatar tarifi de yazayım.
Şaka yapıyorsun bak ara şeker googleda beraber yaparız artık yeriz afiyetle 🙂
— google dan buldum şeker, ben tutmaçı knorr un yöresel tarifleri serisinden hazır çorba olarak denemiştim, ama evde yapılmışı çok daha lezzetlidir.
iremin ellerine sağlık,keyifle yapıyor ne güzel:))
— Teşekkürler, sevgili Enerji
Ne yaptınız siz.Kayseri mantısı öylemi kapatılır.Dört köşesini karşılıklı kapatmışsınız,ama bizim mantı öyle kapatılmaz.Bohça şeklinde olmaz,biraz yamuk olur.Köşeler karşılıklı kapatılmaz.Valla yakıştıramadım sizi aşk olsun.
—
Ayşe Hn, bu mantıyı yapan eltim mantıyı tam usuluyle yapar, laf da söyletmez yemeklerine. Ama kastettiğiniz İrem in yaptıklarıysa; 5 yaşındaki kızımın yaptığı şekil çok da önemli değil bizim için.
Mantiya kim hayir diyebilir ki :)) Irem’in ellerine saglik 🙂
–Teşekkürler Moonish
bir kaşığa 40 tane mi? bizim mantılarda bi kaşığa anca 4 tane sığıyor. ee tabi her işin bir ustası var.
— Evet 40 tane işi bana da çok uzak, ustalrı çok güzel yapıyorlar
FreeFox dan mail gönderemediğimi siz belirtince anladım.Sorun kısa zamanda düzelir inşallah.Yorum yapabilmek için başka erişime geçtim de öyle yazabiliyorum.Mantılara gelince resimdeki mantıya neredeyse yapışacak kadar yaklaştım seçebildiklerim bizim mantı gibi olduklarını görebildim.Kızların nasıl yaptığı tabiki önemli değil, bende kızlarıma yaptırırım, önemli olan onların gayretidir.Bizlerle birlikte yapılan işleri paylaşmalarıdır.Ama resimlerden börek çorbası dediğimiz türden dolmuş gibi olduğunu görünce dayanamadım.Bu mantı konusunda nedense çok hassasım.Televizyonda olsun, şehrimizde olsun mantı dolduruyorum diye alakası olmayan şekiller yapılıyor.Adına da Kayseri Mantısı diyorlar da ondan mail atma gereği hissettim.Kolay gelsin
— Bu mantıyı asıl yapan eltim de bu konuda aynı sizin gibi hassas, benim yaptıklarımı da hep börek çorbası diyerek ayırır 🙂 Bir türlü öğrenemedim o bükme biçiminizi,
Fulya yaaa..bak şimdi kayseri gezim ve kaşıkla aklıma geldi…bir de seni göremediğim:((((
Banu’cum bir dahaki gelişine mutlaka goruselim cok sevinirim..mutlaka bekliyorumm