
Diloşum’un 2. kitabı “İçimizdeki Cennet- Sevgi” yi tatilde sakin sakin keyfine vararak okudum. (Yaylada kızkardeşim okurken meraklı göz gezdirmelerimi saymıyorum). Kimi yerde kahkalarla güldüm, kimi yerlerde ağladım. Kitabı okurken anlatılanların tamamen içine girdim, oralara gittim, dolaştım diyebilirim. Nasıl girmem; bu kitap beni çocukluğuma, gençliğime götürdü. Dilara Koç kendi ailesi üzerinden anlatmış doğal olarak ama o dönemin kalabalık aileleri, başta bir anneanne, akrabalık ilişkileri o kadar benzer ki… Dilara’nın anlattığı gibi “sevgi” küçük şeylerde içimizde saklı aslında, tıpkı kitabın arka kapağında olduğu gibi:
“İçimizdedir yaşamı güzelleştirmenin, yaşamı daha anlamlı ve masalsı kılmanın formülü. Sevginin nurudur, hayatın aslı astarı.”
Sevgi dolu bir ortama, dostlara sahip olmak paha biçilemez. Ama öyle kolay da değil sahip olmak;, emek ister , saygı ister, hoşgörü ister…
İçimizdeki Cennet- Sevgi’nin bana hissettirdikleri;
1- Çocuklarımı keşke ben de kalabalık aile ortamında büyütebilsem, uktedir içimde. Anneanne, babaanne, dede, kuzenler hep aynı avluya açılan bir evde yaşasalar tıpkı benim çocukluğum gibi. Tamam bu aynı avlu bu dönemde abartı oldu ama yakın evlerde çok güzel olurdu, aynı şehre de razıyım 🙁 (Bu arada büyüyünce lişkiler ama küçükken yaşadığın o sıcaklık /sevgi yumağı ortamı sana en büyük kazanım)
2- Kalabalık bir aile kendi başına kişisel bir gelişim…
3- Etrafımızdaki teyzeler amcalar herbiri ayrı psikologmuş seninle ilgilenen… Belki eski dönemlerde daha az terapiye ihtiyaç duyulması bu yüzden
4- “Hürmet” kelimesi, misafire hürmet etmek saygı göstermek ne güzeldir. Çocuklarımıza aktarmaları bu geleneklerimizi…
5-Sabah pijamalarla yenen sıkma muhteşemdir, üstelik sıkmalar açık havada sacın üstünde pişerek hazırlanıyorsa buna kelimeler yetmez.
6- ALA mezunu olmaktan gururluyum. Bence ilkokuldan sonra sınav ve 7 yıllık eğitime dönülmeli. Birlikte yoğuralak çok güzel büyüdük biz.
7-Neden kötülük? Bilmem aynen katılıyorum kitaptaki cümleye… “Faydalı bir şey ise, neden annem bana anlatmamış, öğretmemiş kardeşim?” Özellikle iş yerinde yapılanlar komedi. kardeşim patron değiliz ki, patrondan çok patronculuk niye ???
8- Böyle bir dosta sahip olmak paha biçilemez, Dilara’cığım gurur duyuyorum seninle. Kitabın içinde kendi adımının geçmesi de çok hoş bir sürprizdi benim için. Dostlar için mesafelerin ne önemi var, yan yana geldiğinde kısa/uzun bir özet geçersin sonra kaldığın yerden devam mutluluklara paylaşımlara… değil mi:)