
“Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.
Ancak, velilerin en az yüzde altmışının muvafakatiyle, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir.”
Hepimizin bildiği üzere okullarda kılık kıyafet yönetmeliği bu şekilde değişti.
Siyah önlüklerle okula gittiğimiz o günler çok hoş değildi ama son zamanlarda formalar renklenmiş cıvıl cıvıl olmuştu. Öğrencilere de bana göre çok çok yakışıyor. Henüz bu serbest kıyafet mevzuuna hazır olmadığımızı ve mevcut durumda ülkemizdeki uçurumu çocuklara hissettirmenin tamamen haksızlık olduğunu düşünüyorum. Keşke tüm ebeveynlerin okulda rahat sade kıyafetlerle gidilir şeklinde hareket edeceğine inansam.
Ayrıca sabahları etrafta okula giden özellikle lise grubu öğrencileri gözlemlediğimizde zaten herkesin ayrı bir telden kendi tarzını yarattığını görüyorum sık sık; gömlek dışarda, gömleğin bir kısmı dışarda, etek mini, çoraplar renkli…. Saçlar ise tamamen tek bir başlık olabilir:) Ee bunda giderek dış görünüşü aklın/eğitimin önüne alan bir topluma doğru yol almamızın etkisi büyük. TV deki diziler yarışmalar hayatımızdaki çoğu şeyde ” esas olan dış görüntü” mesajı yok mu?
2010 yılında yapılan ankete “tek tip” demiştik ama sonuçlar ne olmuştu hatırlayamadım. Gerçekten çoğunluk böyle bir değişikliği istedi mi?
İşin bir de sabah hazırlanma konusu var. Hazır olan formaları çocukların giymesi ne kadar zaman alıyor düşünün. Buna “o gün okula ne giyileceğini” düşünen düşünen anne ve çocuğu ekleyin, evden çıkmak epey zorlaşacak. Kız annesi olarak daha zorlanacağız sanırım. Daha bugün sabah ” Anne biz kızların işi zor, kardeşim hemen hazırlanabiliyor çünkü saçı yok”la başlayan bir konuşma yapmıştık, kızımla.
En başa dönecek olursak “Zorlanamaz” ın ardından gelen cümleye göre her okul kendi içinde değerlendirme yapacak diye mi algılamalıyız? Bizim okulun forma ile devam etmesinden yana gönlüm. Her çocuk eşit bir biçimde görüntüye değil öğretime odaklanacağı bir biçimde.
Eylül 2013 Güncelleme; Bizim çocukların okulunda hiç uygulamaya geçmedi serbest kıyafet, uygulamaya geçenlerin yorumlarını bekleriz.
Not: Görsel google dan alıntıdır.
Katılıyorum. Serbest olacaksa velilerin duyarlı olup, daha sade ve gösterişsiz giydirmeleri ve zor durumda olan ailelerin çocuklarını incitmemelerini dilerim ama nerde. millet olarak gösterişe pek meraklıyız. Eskiden beslenme çantalarımız bile o hassasiyetle hazırlanırdı.Ama yurdum insanı çok değişti ve duyarsızlaştı.Aynı şekilde çocuklar da ona göre yetişiyor. çevremizde çok örneklerini yaşıyoruz.Artık yapacak birşey yoksa okul yöneticileri ve öğretmenler bu hassasiyetin üzerinde durmalı ve uyarılarını yaparlar ve inşaallah sonu da hayırlı olur da korktuğumuz gibi olmaz.Maalesef elden birşey gelmiyor. Biz çocuklarımıza o duyarlılığı kazandırmaktan başka.sevgilerimle…