“Sanatın amacı; ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir.” demiş Pablo Picasso
Uzun aranın ardından… Yaşam gücümün; ailemden, doğadan, edebiyattan ve gezip gördüğüm şehir ve sanat eserlerinden geldiğine bir kez daha inandım, bu ara dönemde. O zaman kaldığımız yerden devam, kişisel arşivime hikayesiyle birlikte kaydetmek istediğim çok fotoğraf var.
Erfurt, Kuntshalle binasının süslemelerini, klasik gezegenler ve esin perileri yüzler (musalar) betimlemelerini çok sevdim. Hayat, kesinlikle ilgilendiğin şeyleri karşına çıkarıyor. Geçen yıl olsa Satürn’ün aksak ayağı, Mars’ın kılıcı, Venüs’ün elinde tuttuğu kalp, vs. bana bir şey ifade etmezdi muhtemelen. Bu yaz ise Kuntshalle binasındaki gezegenleri incelemek çok eğlenceli geldi.
Müzler ya da Musalara gelince; çoban Hesiodos’a ilham verip O’nu bir ozana dönüştüren, “Theogonia” ile “İşler ve Günler” eserlerlerinin (kitabı paylaşmıştım) başında övgüler düzdüğü esin perileridir.
Zeus ile bellek tanrıçası Mnemosyne’nın kızlarıdır, dokuz kardeştirler ve her biri ayrı bir yaratıcı uğraşı temsil eder, korur ve ona esin kaynağı olur. Azra Erhat’ın Mitoloji Sözlüğü’nde ; “Mousa”adının Yunanca akıl, düşünce, yaratıcılık gücü kavramlarını içeren “men” kökünden geldiği belirtiliyor.
“Müze” kelimesinin de Musalarla ilgili olduğunu bilirsek daha kolay akılda kalacaktır. Şöyle ki; “müze” kelimesinin kökeni yunan mitolojisindeki müzlerin yaşadığı yer, müzlere adanmış anlamına yer anlamına gelen “Mouseion”‘dan gelmektedir. (Mouseion; Antik Yunan’da tapınak, dağ, kır, bahçe gibi mekânlar ya da festival, şenlik, kitap vb. şeyler için de kullanılmıştır. )
Günümüz müzelerinde de bu esin perileri değil mi hep karşımızda olan ?
Kalliope ; geleneksel olarak en önemli olan ,güzel seslidir ve epik şiiri temsil eder
Klio; tarihi yüceltir ve temsil eder
Erato; korolu lirik aşk şiirleri
Euterpe ; Flüt (müzik)
Melpomene ;tragedya
Polymnia ;tanrılara ve kahramanlara ilahiyi temsil eder
Terpsichore ; dans
Thalia; komediyi temsil eder
Urania; gökseldir ve astronomiyi temsil eder
Blogger 📝