Dört Kitap -Hayvan Çiftliği, Yerdeniz Büyücüsü, 1473, Soyka

Okuduğum kitapları bugün yazayım yarın yazayım derken  aylar olmuş,  iyi tarafı bu süreçte daha fazla kitap eklendi listeye… Bir de şöyle bir huy edindim son dönemde  okuduklarımı paylaşmadan kaldıramıyorum başucumdan 🙂

Hayvan Çiftliği- George Orwell; Çok  geç okuduğuma üzüldüğüm , 1945 te yazıldığına inanamadığım kitap.  Günümüzde yaşananlarla herşey o kadar aynı ki… Demek ki insanoğlu her dönemde aynı mücadelelerden geçmiş, benzer kavgalar içinde olmuş diyorum.  Unutuyoruz  ve yeniden yeniden yaşıyoruz ama maalesef … Tıpkı çiftlikteki hayvanlar gibi…

“…doğrusunu söylemek gerekirse Jone’s un zamanında olup bitenler, belleklerinden neredeyse tamamen silinmişti. Şimdilerde yoksuk ve çetin bir hayat yaşadıklarını, çoğu zaman aç kalıp soğuktan donduklarını, uyku uyumak dışında her dakikalarını çalışmakla geçirdiklerini biliyorlardı. Ama eski günlerin daha beter olduğuna inanıyorlar ve bundan mutluluk duyuyorlardı.”

“bütün Hayvanlar eşittir,

ama bazı hayvanlar, öbürlerinden daha eşittir”

Mutlaka okunması gereken etkisi hiç geçmeyen bir eser. Benim kadar geç kalmamanız dileğiyle.

Yerdeniz Büyücüsü- Ursula K. Le Guin; okuduğum ilk fantastik roman diyebilirim, biraz uzağım fantastik romanlara.    Genç bir büyücünün büyücülük okulunda ve sonrasında yaşadığı tehlikeler,arkadaşları ile birlikte bulduğu tılsım ve zorluklarla cesurca savaşması anlatılıyor. Tavsiye eden rkadaşım yazılan her kitabın , senaryonun benzer kurgusunun olduğunu olduğunu söyledi, tüm kitapların iskeleti denilebilirmiş bu kitap ve serisi için.  Bu kısmı benim daha çok ilgimi çekti.

Bedia Ceylan Güzelce’nin 2 kitabını soluksuz ard arda okudum. İz Tv den  izlediğim belgesellerinin üzerine bu aralar Kafa Radyo podcastlarını ekledim, yürürken dinliyorum.  Fan olma yolunda ilerliyorum anlayacağınız. 🙂

1473- Bedia Ceylan Güzelce; Tarihin akışını değiştiren savaşlardan biri Otlukbeli savaşı 2 kirpinin gözünden hüzünlü bir şekilde anlatılıyor. Öyle etkileyici  anlatım ki kitabı okurken dönüp tarihsel olayları tekrar araştırıyorsunuz, tarih bilginiz yenileniyor. Sonra dönüp kirpiler hakkında yazılanları araştırmaya başlıyorsunuz, tek eşli hayvanlar mı var merak ediyorsunuz… 1473 biterken bir çok kaynaktan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ı , Fatih Sultan Mehmet’i tekrar okudum. Bence tarih kitapları böyle olmalı, ardında bir dolu merak uyandırmalı ve araştırmaya itmeli. Ayrıca içindeki kirplerin aşkı sahici… şiirler harika…

sevgilim ölmüştü,
çocuklarımız ölmüştü,
kış uykuları,
kış uykularından uyanışlar,
suyun kenarındaki koşuşturmalar ölmüştü.
Eli, yüzü, burnu, kolları, bacakları ölmüştü.
Kalbi ölmüşü,okları ölmüştü.

Soyka- Bedia Ceylan Güzelce; Bu kitap buram buram Adana, memleketim kokuyordu. Bir kere adından dolayı.. Anneannemin sevmediklerine/sevmediği olaylara karşı çok kullandığı bir kelime idi, Soyka.  Ailecek alışığızdır da anlamını gerçek anlamını bu kitapla öğrendim. Bizim aile anneannnemden dolayı kendine göre yorumlamış  soykayı 🙂  Bir cinayet var ve katil zanlısının masumluğunu ispata çalışan komiser.   Cinayete kadar geçen zorlu  ve sevgisiz bir yaşam… Seçilmiş kelimelerden hayatı çözümlemek… Ben   çok çok severek okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

    Blogger 📝 

    Kategoriler

    Copyright @ cocuklacocuk.com