ÇOCUKLAR SORUYOR, NOBEL’LİLER CEVAPLIYOR

çocuklar soruyor nobelliler cevaplıyorÇocukların sorularına cevap bulamıyoruz diye üzülmemek lazım, Nobel’lileri bile sıkıştırmışlar.

Bizim artık kabullendiğimiz, üzerinde düşünmediğimiz konuları birdenbire karşımıza çıkardıklarında; kısa bir beyin jimnastiği ile onların seviyesine inip cevabı basit bir şekilde anlatmayı becerebilmek aslında zor olan. En basit anlayacağı şekli bulmaya çalışırken; bazen cümleler uzuyor, uzuyor. Cümleler uzadıkça çocuğunuz “hmm, anladım.” diyorsa bilin ki bu her zaman anladığı anlamına gelmiyor, “çok uzun oldu anne yeterli, sıkıldım” anlamı da çıkabiliyor. Ve cevaplarından tatmin olmadığı sorular ya ertesi gün tekrar karşınıza çıkıyor ya da başka birini hedef seçiyorlar kendilerine.

Kitapevlerinde çocuk kitabı raflarında bulunan bir kitap “Çocuklar Soruyor , Nobel’liler Cevaplıyor” ama arka kapakta da belirtildiği gibi hem biz büyükler hem de küçükler keyifle okuyabilir.

Neden okula gitmek zorundayım?

Gökyüzü neden mavidir?

Neden zengin Ve fakir var?

Annem Babam neden işe gitmek zorunda?

Sevgi nedir?

gibi soruları görünce Nobel’li değerli insanların farklı , geniş düşünce yapılarını anlayabilmek merakımdan her yeni soruya takılarak akıcı bir şekilde bitirdim kitabı. İlerde çocuğum sorarsa hazırlıklıyım artık.

Nasıl Nobel ödülü sahibi olurum sorusunun yanıtını veren Mikail Gorbaçov; Nobel ödüllerinin tarihçesini de anlatıyor. Alfred Nobel ,ölmeden önce muazzam servetinin nerdeyse tamamını bir vakıf kurulması ve vakfın her yıl 5 büyük ödülü 5 büyük adama /kadına dağıtmasını vasiyet ediyor. 3 ödülü kimya, fizik,biyoloji, tıp alanına ayrılmış, biri edebiyat birisi de barış için. (Ekonomi ödülü sonradan ekleniyor) . Buraya kadar normal görünen olay, Alfred Nobel’in aslında bu serveti dinamit fabrikasından elde ettiğini öğrendiğinde bir paradoksa dönüyor tabi. Savaşlardan kazanılan para barış için harcanıyor. Ölmeden önce hatalarını anladığı söyleniyor bu durum için.

Her sorunun cevabında ne kadar kısıtlı düşündüğümüzü gördüm, benim asla kullanmayacağım yollardan anlatılıyor. ( zaten bu yüzden onlar Nobel Ödülü sahibi değil mi?)

Okumanızı , çocuklarınıza okutmanızı tavsiye ediyoruz.

Neden hasta oluyorum ? sorusunun cevabından kısa bir bölüm aktaralım.

….Baban zatüree geçirirken( Allah korusun’u biz ekleyelim) annenin neden geçirmediğini bakteriler dışında , iyi bilemiyoruz. Oysa her ikisi de aynı yatakya yatıyor ve bakteriler de kolayca birinden diğerine geçebilir.

… biz doktorlar aslında şu kadarını biliyoruz: İnsanlar genellikle iki şey bir araya gelirse hastalanırlar: Hasta edici yabancı bir madde- bakteriler, virusler, zehirler- ve hasta olan kişinin iç duyarlılığı; biz buna predispozisyon ( yatkınlık ) da diyoruz.

Çilekli Tasarım’ın sağlıklı olma sanatı yazısını destekliyen bir örnek oldu.

Bakterilerin bize etki edemeyeceği morali yüksek günler diliyoruz hepinize.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Yazının destekleyici cümleler bulması ne güzel..çok teşekkürler paylaşımlarınız için

  2. İyiki varsınız kızlar siz olmasınız biz napardık 🙂 tüm aile dostlarıma hediye edebilirim deseninize

  3. alacağımız kitaplar arasına ilave edildi,özelikle ipek kızımın hoşuna gidecek,teşekkürler…….

  4. çok keyifle okunan ve basit soruları cevapsız bırakmayan güzel bir kitap olsa gerek …
    ben çocukken sorularım cevapsız kaldığında çok kızardım.. allahtan annemle babam sağolsun sabırla ellernden geldiğince cevaplıyorlardı 😀
    soruları bol olan çocukları mutlu edecek bir kitap ((:

  5. GÜZEL BİR KİTAP OLMALI ALMALIYIM
    MİM ÖDEVİM HAZIR :))

ÇocuklaÇocuk Özlem ☘️  📷 📚 

Blogger 📝 

Kategoriler

Copyright @ cocuklacocuk.com