
Mostarın hemen yakınında bulunan Blagay Tekkesi (Blagaj Tekija) tur programını yaparken öğrendiğim bir yerdi, rotaya burayı eklemeklene kadar iyi yapmışız. Blagay köyü’ne yakın olduğu için Blagay Tekkesi olarak bilenen aslında Sarı Saltuk, Alperenler Tekkesi… Buna Nehrinin kaynağında bulunuyor. 15. yüzyılda yapılan bir Osmanlı eseri. Tekke tarihi boyunca Bektaşilere, Kadiri, Rufai, Halveti ve Naksibendi tarikatlarına ev sahipliği yapmış.
Mostar’dan gelirken kurak bağ topraklarından geçip böyle bir güzel nehre, yeşile ulaşmak muhteşem. Yakınında bolca kamp yerleri vardı. Ayrıca Tekke girişinde bir kafe var, kafede demli çay 🙂 , türk kahvesi mevcut. Güçlü akan ırmağa karşı çayını yudumlamak ayrı bir keyifti.
Sarı Saltuk a gelince;
Sarı Saltuk’un hayatını anlatan Saltukname Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem’in ( Cem Sultan )şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebu’l Hayr er-Rumi tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır. Bu eserin bir başka ilginç noktası da, yazıya geçirilmiş ilk Nasreddin Hoca hikâyesini içermesidir.
Saltukname’de Sarı Saltuk`un on iki mezarı olduğu belirtilmektedir. Sarı Saltuk, beylerin ve kralların mezarına sahip çıkmak isteyeceklerini söyleyerek her isteyene verilmek üzere birer tabut hazırlamalarını vasiyet etmiştir. En ünlü Sarı Saltuk türbesi halkının 13. yüzyılda İslamiyet’e geçmesine önayak olduğu rivayet edilen İznik’te bulunmaktadır.
“Bir canlı herşeyi sudan yarattık.”
Kesilmiş gibi dümdüz duran bir dağ yamacı, Buna nehrinin kaynağında bir dergah… İnsan huzur buluyor, bu dinginlikte yaşamak istiyorsun sonsuza kadar. O kadar az şeye ihtiyacımız var ki aslında… Bizler kompleks yapmaktayız.
paylaşım için teşekkür ederim.