
Bir Aşk Masalı, klasik masallardaki iyilik, adil olma, cesaret,… unsurlarının üzerine günümüzün insan hakları, hayvan hakları, doğayı koruma ve iklim krizi sorunlarımıza ait mesajlarını içeren aşkın yüceliğine ait güzel bir masal.
Kitabın başında Annemarie Schmimmel’in, Sayıların Gizemi kitabından “Eril 3 ve dişil 2’nin bölünmez birleşimi olarak 5, saf matematiksel nedenlerle, erkek ve kadının birliğini ifade eden uygun bir sayıdır.” sözü yer alıyor. Beş rakamı üzerinde kurulu masal; beş prens, beş ülke, beş kelam…
Beş prensin aşk uğruna başladıkları yolculuk nereye varacak diyerek okudum, masalların sürükleyici gücü ile hızlıca okudum, sonundaki mesajı sevdim.
Bir kaç gün önce Ahmet Ümit’in kendi hesabında sorduğu “en çok hangi kitabını beğeniyorsunuz?” sorusuna cevabım ise “Beyoğulu’nun En Güzel Abisi” ve “Patasana”
“Yeryüzünde insanı, aşktan daha iyi eğiten bir öğretmen yoktur yolu aşktan geçmeyen insanlar asla olgunlaşamazlar.”
“Özgürlük yoksa kararlılık felaketle sonuçlanır; özgürlük yoksa cesaret zulmü kapısını açar; özgürlük yoksa tutku büyük bir zindana dönüşür; özgürlük yoksa iyilik en korkunç kötülükleri uyandırır.”
“Ve tanrıların en sevdiği kullar aşıklardır. Çünkü aşıkların yürekleri inanç, akılları tutku, ruhları masumiyetle yıkanmıştır. Bir delilerde vardır bu saflık bir sevdalılarda. “